Skisafari Super Dolomiti: een schitterende mogelijkheid om de Dolomieten te ontdekken. Deelnemen aan een skisafari geeft u een unieke kans om in 1 week diverse skigebieden te bezoeken in het meer dan 1200 km grote skigebied Ski Dolomiti. Tijdens deze skisafari ontdekt u onbekende skigebieden met uitdagende ski-afdalingen, die u alleen niet zou vinden.
- De groepsindeling op niveau is.
- Er 3 groepen worden gemaakt.
- Begeleiding door 3 gidsen
- U bepaalt iedere dag zelf met welke groep u op pad gaat.
- U gaat iedere dag skiën in een ander gebied van de super Dolomiti.
- Onze eigen comfortabele bus zet u direct af bij de lift.
- U heeft 8 volledige skidagen.
Vertrek in de avond per comfortabele bus naar Italië.
Aankomst in de ochtend in Italië en daarna de mogelijkheid te gaan skiën in Buffaure. ’s Avonds introductie van de skisafari.
Skiën in het skigebied Rosengarten – Karerpas
Skiën in skicentrum Val di Fassa / Val Gardena
Skiën in Passo di San Pellegrino Tre Valli
Sella Ronda, skiën in het Sella Val Gardena skigebied, een absoluut hoogtepunt van de week. U gaat 40 km skiën rond het Sella Massief of als alternatief skitour Marmolade (3342 m).
Skiën in Campitello- Wolkenstein / Marmolada
Skiën in Pampeago – Obereggen
Skiën in Buffaure. Vertrek in de avond per comfortabele bus terug naar Nederland
Terugkomst in de ochtend in Nederland
Hotel El Pilon 3* Superieur heeft 4 verdiepingen. Alle kamers zijn comfortabel en hebben een balkon. Daarnaast beschikt iedere kamer over een badkamer met haardroger, telefoon, smart TV, kluis en gratis wifi. Het hotel heeft ook een lift. ’s Morgens kunt u genieten van een uitstekend ontbijtbuffet en ’s avonds heeft u de keuze uit 3 verschillende 3 gangenmenu’s. Tevens is er een saladebuffet met gekookte en rauwe groentes. Er is een speciale skiruimte, met verwarmde persoonlijke lockers, waar u de skischoenen kunt drogen en opbergen. Hotel El Pilon wordt al sedert 1983 gerund door dezelfde familie.
Op nog geen 800 m afstand van het hotel ligt het skigebied Buffaure. Dit skigebied is sinds 2017 door middel van een gondel bij Alba di Canazei verbonden met de Belvedère. U bent dan direct in het grote skigebied rond het Sella massief. Met andere woorden, vanuit het hotel kunt u het grote skigebied Super Dolomiti / Sella massief bereiken.
Het hotel biedt voor iedereen, van jong tot oud, voldoende vertier: bar, wellness met o.a sauna, turks bad en een whirlpool. Er is ook een fitness ruimte voor hotel gasten. Het hotel heeft tussen 08.00u en 17.00u een eigen shuttle service.
Wat is belangrijk voor mijn busreis naar Italië zoals reisdocumenten? Maar ook wat leuke wetenswaardigheden over het land, de Italiaan, eten & drinken, flora & fauna en leuke feitjes.
Wat weet je van:
• ‘scontrino’
• ‘La dolce vita’
• ‘Tasse di soggiorno’
Lees onderstaand verder…
In Italië moet je over een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) beschikken. De documenten moeten geldig zijn tot en met terugkomst in Nederland. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, raadpleeg dan het betreffende consulaat van het land van herkomst.
Het Italiaans is de landstaal. In de provincie Bolzano (Zuid-Tirol) wordt veel Duits gesproken. In enkele dalen van Piemonte en Aosta wordt vooral Frans gesproken. Maar ook met Engels kun je overal goed uit de voeten.
In Italië kun je betalen met de Euro (€). Op elke straathoek van de grote steden vind je wel een pinautomaat. In Italië kun je bij de meeste plekken met de Nederlandse bankpas (met Cirrus- of Maestro-logo) betalen. Op veel plaatsen kan met één van de bekende creditcards betaald worden (Visa, Mastercard, Eurocard of American Express). Soms is het handig om ook wat cashgeld te hebben; kleine winkels of restaurantjes willen toch graag contant geld, zeker als het om een klein bedrag gaat.
Het voltage is 230 Volt. De stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen aardingsclipjes of een derde rond gat hebben voor aarding. In principe heb je hier geen adapter nodig. Voor stopcontacten met drie gaten op een rij heb je mogelijk een adapter type L (Italië) of een universele wereldstekker nodig.
Het drinken van leidingwater is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het smaakt misschien niet lekker. Bij twijfel, of als er bij de kraan de vermelding staat ‘acqua non potabile (geen drinkwater), is het beste om flessen mineraalwater te kopen.
Tickets voor musea en bezienswaardigheden kunnen prijzig zijn. Koffie of een drankje (lokaal assortiment) in een barretje zijn voordeliger als je de drankjes staande aan de bar nuttigt. Neem je plaats op het terras, dan betaal je extra. De prijzen voor maaltijden en consumpties op drukke toeristische plekken zijn natuurlijk hoger dan in de wat rustiger gebieden. Over het algemeen is het prijsniveau in Italië met Nederland te vergelijken, maar wel met lichte uitschieters naar boven en beneden.
Italië is gelegen in het zuiden van Europa. Het land grenst in het noorden aan Zwitserland en Oostenrijk, in het oosten aan Slovenië en de Adriatische Zee, in het westen aan de Tyrrheense Zee, de Ligurische Zee en de Middellandse Zee en in het zuiden aan de Ionische en Middellandse Zee. In het land bevinden zich twee zelfstandige staatjes: Vaticaanstad en San Marino.
Oppervlakte: 301.340 km²
Landoppervlakte: 294.140 km²
Wateroppervlakte: 7.200 km²
Kust: 7.600 km
Hoogste punt: 4.748 m (Mont Blanc de Courmayeur)
Laagste punt: 0 (Middellandse Zee)
Aantal inwoners: 61.482.000
Hoofdstad: Rome
Staatsvorm: Italië is een republiek met aan het hoofd een gekozen president en een parlementaire democratie met een gekozen parlement. Aan het hoofd van de regering staat de minister president.
Religie: vrijwel de gehele bevolking (90%) behoort officieel tot de Rooms-Katholieke kerk. Er zijn kleine groepen protestanten, orthodoxen en joden. Denk eraan dat bij kerkbezoek de armen, schouders en bovenbenen bedekt moeten zijn.
Nergens in Europa is de keuken nog zo typisch bewaard gebleven als in Italië. Tot voor kort vond je zelfs nauwelijks Amerikaanse fastfood ketens in het land. Hoewel hier enigszins verandering in komt, is de van oudsher bekende keuken veruit overheersend. Probeer eens, naast de pizza en bekende pastarecepten, andere Italiaanse gerechten als 'risotto Milanese' of een overheerlijke 'bistecca Fiorentina'. Elke stad of streek heeft zijn eigen specialiteiten waarbij 'fatto in casa' (huisgemaakt) hoog in het vaandel staat. De hoofdmaaltijd is van oudsher tussen de middag, dat bestaat uit een 'antipasto' (voorgerecht), 'prima piatto' (pasta), 'secundo piatto' (vlees- of visgerecht met groente/salade) en dessert. In de restaurants betaal je standaard 'coperto', een vast bedrag voor het gebruik van servies en brood. Het ontbijt in Italië bestaat meestal uit broodjes, boter, jam, koffie of thee en eventueel aangevuld met een glas vruchtensap. Veel hotels hebben inmiddels een ontbijtbuffet met over het algemeen een assortiment van kaas, ham, yoghurt en ontbijtgranen.
Het Italiaanse landschap is groen in de winter, het bloeit in het voorjaar, maar is droog in de zomer. Cypressen en olijfbomen zijn kenmerkende vegetatie voor geheel Italië. Het Umbra-bos is één van de laatste oorspronkelijke bossen in Italië met beuken en steeneiken. Verder zijn er beukenwouden in Calabrië en zilverden- en pijnboombossen in Abruzzo. Het typische landschap van Italië zijn de glooiende heuvels begroeid met olijfbomen, lavendel en zonnebloemen. Dit kun je vooral vinden in Toscane en Umbrië. In de bossen komen onder andere herten en wilde zwijnen voor. In de wateren rond Italië leven tal van vissen, schelpdieren, zeeplanten, dolfijnen en schildpadden. In Italië komen veel verschillende vogelsoorten voor, met als opvallendste soort de roze flamingo. In zowel het zuiden als het midden van Italië liggen veel ondiepe poelen en plassen waar grote aantallen vogels bijeen komen. Vale gieren zijn roofvogels die in het Supramonte berggebied hun leefgebied hebben.
Op de menukaart in de restaurants staat vermeld of het bedieningsgeld (servizio) is inbegrepen. Ook kan er een bedrag voor het couvert (coperta) en het brood (pane) in rekening worden gebracht. Natuurlijk kun je altijd nog een extra fooitje achterlaten. Het geven van fooien aan kamermeisjes is in Italië wel gebruikelijk.
Op veel plaatsen worden toeristenbelastingen, de zogenoemde ‘Tasse di soggiorno’, ingevoerd in Italië. Maar omdat de beslissing lokaal wordt gedaan, en elke gemeente en/of provincie dat zelf regelt, ziet de situatie er overal anders uit. Er is wel besloten dat het eventuele bedrag altijd ter plaatse moet worden betaald en niet inclusief in de prijs is, ook omdat er uitzonderingen voor bepaalde leeftijdsgroepen, maximaal aantal dagen of periode in het jaar zijn. Indien het bij ons bekend is dat er toeristenbelasting wordt geheven, zullen wij dit vermelden bij de reis.
Wat vaak als zeer vreemd wordt ervaren, is dat bij eet- en drinkgelegenheden als bars en ijszaken, eerst naar de kassa moet worden gegaan om de bestelling te melden en af te rekenen. Vervolgens krijg je bij de bar met het bonnetje (‘scontrino’) de bestelling. Dan wordt in het bonnetje een kleine scheur gemaakt. Nuttig je de consumptie ter plaatse, dan hoeft het bonnetje niet meegenomen te worden, maar ga je naar buiten (dat geldt voor alle aankopen), dan moet dat bonnetje bewaard worden, totdat je werkelijk de locatie een tijdje hebt verlaten. De ‘Guardia di Finanzia’ kan controleren en boetes uitdelen aan jou en degene, die je dat bonnetje had moeten geven of heeft gegeven. Als ergens geen bonnetje wordt verstrekt, vraag er dan om.
Het Italiaans is een mooie levendige taal, maar de helft bestaat uit lichaamstaal. Soms lijkt het wel of de Italiaan ruzie zoekt, maar ze proberen alleen maar om jou met grote handgebaren te overtuigen van hun gelijk.
‘La dolce vita’ is niet alleen de naam van de beroemde film van Federico Fellini uit 1960. Het is ook de manier van leven van de Italiaan: het maximale uit je leven halen. Goed eten en drinken; het samenzijn met familie en vrienden; gezondheid en goed in je vel zitten; er goed verzorgd uitzien (‘fare la bella figura’). Kortom: je leeft maar één keer!
Familie is heel belangrijk voor de Italiaan Ook ‘Il nonno e la nonna’ (opa en oma) vormen nog vaak een (inwonend) onderdeel van de familie en passen dan op de kinderen. Het is nog steeds meer regel dan uitzondering dat jonge Italianen thuis blijven wonen totdat zij gaan trouwen. Hoewel familie belangrijk is, zie je toch steeds meer gezinnen met maar één of helemaal geen kind, waardoor de bevolking behoorlijk vergrijst. De kerk is daar geen voorstander van en de Paus herinnert getrouwde koppels er regelmatig aan dat het hun taak is om zich voort te planten. Hoewel de macht van de kerk niet meer zo groot is als dat het vroeger was, speelt het nog steeds een belangrijke rol in het dagelijkse leven.
Voor deze reis geldt een minimum aantal deelnemers van 25. Mocht het minimum aantal deelnemers niet worden behaald, dan kan de reis helaas niet worden uitgevoerd. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt, dan ontvangt u uiterlijk 20 dagen voor de vertrekdatum bericht.
Programma onder voorbehoud
De beschreven reisprogramma’s zijn indicatief en onder voorbehoud van wijzigingen. Afhankelijk van het weer, de sneeuwlocaties en reis technische omstandigheden, behoudt KRAS Busreizen zich het recht om de reisprogramma’s zoals beschreven aan te passen.
Conditie
Zowel beginnende als gevorderde wintersporters zijn op onze reizen van harte welkom. In principe kan iedereen met een normale conditie deelnemen aan de tochten. Enige voorbereiding vergroot echter het vakantieplezier. Fietsentochten, stevige wandelingen en speciale skioefeningen zijn een uitstekende voorbereiding.
Op de reis is op- en uitstapschema H van toepassing
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema A
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die je ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien je geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kun je ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk)
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Beesd - Tankstation Bisde aan A2, terug: Tankstation Lingehorst aan A2
• Bergen op Zoom - NS Station - Stationsplein
• Beverwijk - NS Busstation - Stationsplein
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Delft - Bushalte Ikea - Olof Palmestraat
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Haarlem - Parkeerterrein / Station Spaarnwoude - Woudplein
• Leiden - Lammenschansweg 130 - parkeerterrein Gamma
• Nijmegen - Nijmegen - Cafe de Teersdijk - Graafseweg 985
• Oss - NS Station - Spoorlaan - ter hoogte van busstation
• Roosendaal - NS Station - Stationsplein
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Veghel - Stadhuisplein 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Vianen - Heenreis Busstation Lekbrug West A2 - terugreis: Busstation Lekbrug Oost
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel (alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema B
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die je ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien je geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kun je ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk))
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel alleen met voorovernachting)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Nijmegen - Nijmegen - Cafe de Teersdijk - Graafseweg 985
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema C
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die je ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien je geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kun je ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk))
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema D
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die je ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting) meer informatie
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema E
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die je ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• IJmuiden - DFDS Terminal