Sportief de rijke geschiedenis van Normandië beleven! Al fietsend langs de bekende invasiestranden zien we diverse verdedigingswerken die herinneren aan D-day. Uiteraard vinden we langs de kust ook genoeg schattige badplaatsjes om het verleden even te verdringen en onbezorgd te genieten met een verkoelend drankje. We fietsen ook naar de Mont St.-Michel. Al van verre zien we dit 'Wereldwonder van het Westen' verrijzen. De baai is majestueus, de enorme abdij zo mogelijk nog meer. Even weg van de kust fietsen we langs authentieke boerderijtjes, waar we camembert kunnen proeven. Wat een veelzijdige reis!
Via diverse opstapplaatsen en het centrale wisselpunt in Asten rijden we in een dag naar onze vakantiestemming in Frankrijk. Aan het einde van de middag komen we aan in ons hotel in Caen.
Sportief vanaf de fiets de natuur en de rijke geschiedenis van Normandië beleven! We stippelden de volgende fietsroutes uit. Op de eerste dag zondag worden de huurfietsen uitgereikt en op maat afgesteld. Uiteraard krijgt u ook uitleg over het gebruik van de E-bike. Op de laatste fietsdag donderdag is het een goed gebruik de fietsen stof- en moddervrij te maken tijdens een flinke poetsbeurt. Aansluitend worden de fietsen weer in de trailer gezet.
We hebben een lekker dagje voor de boeg. De tocht begint in Caen. Al snel fietst u voorbij de Pegasusbridge, de eerste brug op Frans grondgebied, die door de geallieerde troepen op spectaculaire wijze ingenomen werd. Beklimt u even verderop de uitkijktoren voor een prachtig uitzicht over de kust? Langs zandstranden, boulevards, Ouistreham en een Brits oorlogskerkhof gaat het laatste deel van de route naar Colleville-Montgomery en Caen.
We maken een tocht door het binnenland, langs het kanaal van Caen en een stukje langs de kust. We stappen zeker even van de fiets in Cabourg, een badplaats aan de Côte Fleurie (de bloemenkust). Rijke Parisiens bouwden hier fraaie buitenhuizen om in de zomer het drukke stadsgewoel te ontvluchten en te genieten van het milde weer.
Een stevige tocht door het heuvellandschap van Pays d’Auge. Hier worden kastelen, landhuizen en oude vakwerkboerderijen gescheiden door appelboomgaarden. Een pauze hier is niet alleen leuk, maar ook lekker wanneer u wat streekproducten proeft. Denk hierbij aan cider, calvados en camembert. De route start in het schilderachtige dorp Beuvron-en-Auge. Er zijn volop terrasjes aanwezig, maar ook leuke winkeltjes en galeries. Voor de fietsliefhebbers, die van een uitdaging houden, wacht er na Bonnebosq een klimmetje. De route eindigt in Beuvronen-Auge.
Voor wie de heuvels van de Pays d’Auge niet zo ziet zitten, bieden we de mogelijkheid om op eigen gelegenheid Caen te ontdekken. Tip: bezoek het indrukwekkende museum Le Mémorial en het kasteel Le Ducal, waarvan de bouw werd gestart door Willem de Veroveraar.
Vanuit het charmante plaatsje Ducey fietsen we over fietspaden en rustige weggetjes naar de Mont St.-Michel. Al van verre doemt dit wereldberoemde rotsachtige eilandje met haar enorme abdij op. Door zijn ligging en de schoonheid van de architectuur is het een van de belangrijkste monumentale bezienswaardigheden van Frankrijk. De Mont St.-Michel is niet met de fiets te bereiken, maar u kunt de fiets wel stallen in het bezoekerscentrum om vervolgens te voet of met de lokale bus dit eiland te bezoeken. Neemt u uitgebreid de tijd om de Mont St.-Michel te bezoeken, om daarna in onze KRAS-Busreizen touringcar te stappen terug naar het hotel? Of wilt u graag nog extra kilometers maken? Dan fietst u verder naar het dorp Pontorson.
Deze tocht staat in het teken van D-day, de landing in Normandië op 6-6-1944. Het luidde het begin van de bevrijding van het Europese vaste land in. We passeren o.a. de invasiestranden Juno Beach en Gold Beach en het verdedigingswerk Batterie Allemande nabij Longues-sur-Mer. U passeert ook enkele kastelen als Manoir dÁrgouges en Vaux-sur-Aure. We eindigen in de historische binnenstad van Bayeux. Hier kunt u eventueel in de Tapisserie het beroemde borduurwerk van 70 m lengte bezichtigen, waarop de Slag bij Hastings in 1066 wordt weergegeven; de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar, Hertog van Normandië. Op de route naar Bayeux bestaat de mogelijkheid om een heuvelige verlenging van 20 km te fietsen naar het indrukwekkende Omaha Beach.
We rijden vandaag weer in een dag terug naar Nederland, dus vertrekken we op tijd. Aan het einde van de middag arriveren we op het centrale wisselpunt in Asten. Na de koffietafel wordt u weer teruggebracht naar uw opstapplaats.
Het 3-sterren Brit Hotel Caen Nord-Mémorial ligt in het noorden van Caen, op 10 minuten lopen van het Mémorial Museum en op 3 km van het centrum. Het hotel beschikt over een receptie, bar, restaurant en terras. Alle kamers zijn voorzien van telefoon en televisie en badkamer met bad of douche en wc. Gratis WiFi.
Wat is belangrijk voor mijn busreis naar Frankrijk zoals reisdocumenten. Maar ook wat leuke wetenswaardigheden over het land, de Fransman/Française, eten & drinken, flora & fauna en leuke feitjes.
Wat weet u van:
• Jeu de boules
• Champagne
• Tour de France
Lees onderstaand verder...
In Frankrijk moet u over een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) beschikken. De documenten moeten geldig zijn tot en met terugkomst in Nederland. Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit, raadpleeg dan het betreffende consulaat van het land van herkomst.
Officiële taal is het Frans, daarnaast wordt door minderheden Bretons (Bretagne) gesproken, Occitaans (het zuiden), Baskisch (in de westelijke Pyreneeën), Duits (Elzas-Lotharingen), Nederlands (Frans Vlaanderen), Catalaans (Rousillon), Italiaans (rond Nice), Corsicaans (op Corsica).
In Frankrijk kunt u betalen met de Euro (€). In de kleine dorpjes zijn soms weinig of geen pinautomaten aanwezig. Houd hier rekening mee. Verder kunt u over het algemeen met de pinpas betalen wanneer deze is voorzien van een Maestro logo. Met een creditcard (Visa, Mastercard) kunt u in Frankrijk bijna overal betalen, wel kan het zijn dat winkeliers een minimumbedrag aan bestedingen aangeven. Neem ook wat cashgeld (kleine coupures en munten) mee; in de kleinere winkels en restaurants wil men toch graag contant geld, zeker als het om een klein bedrag gaat.
Voltage (230) en de frequentie (50) zijn gelijk aan die in Nederland. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen een naar buiten stekende aardingspin hebben. Voor geaarde stekkers met een gat voor deze aardingspin of platte stekkers zonder randaarde heeft u geen adapter nodig. Voor geaarde stekkers zonder gat voor een aardingspin heeft u mogelijk een adapter Europa of een universele wereldstekker nodig.
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Staat er en bordje bij de kraan met ‘eau non potable’ (geen drinkwater), dan moet u flessen water kopen.
U kunt de prijzen in Frankrijk voor drankjes en maaltijden vergelijken met de Nederlandse prijzen. In de grote steden en op plaatsen waar veel toeristen komen, bent u duurder uit.
Frankrijk grenst in het noorden aan België en Luxemburg; in het oosten aan Duitsland, Zwitserland en Italië; in het zuiden grenst het aan de Middellandse Zee, Italië, Andorra, Spanje en de Atlantische Oceaan; in het westen grenst het aan de Atlantische Oceaan.
Landoppervlakte: 551.500 km²
Wateroppervlakte: 1.400 km²
Aantal km kust: 3.427 km
Hoogste punt: 4.807 m (De Mont Blanc)
Laagste punt: -2 m (rivier de Rhône)
Aantal inwoners: 66.900.000
Hoofdstad: Parijs
Staatsvorm: sinds 1958 is Frankrijk een parlementaire republiek. De president wordt voor een periode van zeven jaar rechtstreeks gekozen en heeft verregaande volmachten. De premier is de voorzitter van de regering, die verantwoording aan het parlement schuldig is. Deze wetgevende macht bestaat uit twee kamers: de Assemblée Nationale en de Senaat.
Religie: het overgrote deel van Frankrijk is rooms-katholiek (64%).
De Franse keuken is befaamd en er zijn tal van beroemde klassieke gerechten, die hun Franse oorsprong hebben. Zeg je wijn…dan denk je aan Frankrijk. De wijngaarden met de eindeloze rijen wijnstokken, komt u in bijna geheel Frankrijk tegen. Iedere streek of regio heeft zijn eigen wijnhuizen, die vaak gehuisvest zijn in verbluffend mooie Chateaus. Als aperitief drinkt men graag een ‘pastis’, een anijsdrank aangelengd met water of natuurlijk een glas champagne. Het aanbod van soorten kaas is ongekend. De Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het (zoete) dessert. De baguette is een brood dat u elke dag vers haalt bij de warme bakker, altijd in een open papieren zak om lucht door te laten. De Fransen eten ook de gehele dag brood bij hun maaltijden, want de baguette blijft maar 1 dag lekker vers en knapperig. Het ontbijt voor de Fransen zelf is sober, stukje stokbrood en een croissant met wat jam en boter, lekker soppen in de koffie. In de hotels is het ontbijt uitgebreid met kaas en vleeswaren en vaak ook yoghurt met ontbijtgranen. Met een uithangbord, voorzien van een wit kokshoofd op een blauwe achtergrond, worden in heel Frankrijk ‘Restaurants de Tourisme’ aangegeven. Enkele typische gerechten: Salade Niçoise, Choucroute à l’Alsacienne (zuurkool op Elzasser wijze); ‘Cassoulet de Toulouse’ (stoofpot met worst uit Toulouse, witte bonen en allerlei vleessoorten); ‘Truffé du Périgord’ (zwarte truffel); ‘Bouillabaisse’ (verrukkelijk visgerecht uit Marseille); ‘Escargots à la Bourguignonne’ (slakken in knoflook en peterseliesaus), ‘Coq au vin de Bordeaux’ (stoofpot met kip in rode wijn); ‘Potée Lorraine’ (klassieke Franse groentesoep); ‘Quiche Lorraine’ (hartige taart). Bon appétit….eet smakelijk!
Frankrijk kent een rijke en afwisselende flora. De vier hoofdgebieden zijn: een zeer geleidelijk in elkaar overlopende Atlantische en Midden-Europese vegetatie en een alpine en mediterrane vegetatie. Een kwart deel van Frankrijk is bedekt met bos. De meest bekende dieren die hier voorkomen zijn de soorten die zich in de bergen ophouden zoals alpenmarmotten, steenbokken en gemzen. Het bekendst zijn de steenbokken met hun vervaarlijke horens. Zij leven in kuddes, meestal in rotsachtige gebieden boven de boomgrens. De gems is net iets kleiner en lichter dan de steenbok en mist de imposante hoorns. Gemzen leven als het ware 'een verdieping lager' dan de steenbok in de alpenweiden boven de boomgrens en het daaronder gelegen bos. In de beschermde gebieden van de regio, zoals het Parc National du Mercantour komen nog wolven, moeflons en de lynx voor. In het Parc Regional du Vercors komt de steenarend voor en jagen daar op de alpenmarmot. De Côte d'Azur kent een groot aantal pijnboomsoorten, karakteristiek voor deze kuststreek. Daarnaast is de olijfboom ook veel voorkomend in het heuvellandschap. Aan de Franse Rivièra zien we ook de heerlijk geurende sinaasappel- en citroenbomen. De uitgestrekte blauw-violette velden met de wuivende lavendel zijn typerend voor de Provence.
De grote kathedraal van de Notre-Dame is onder meer bekend om het verhaal 'De Klokkenluider van de Notre-Dame', dat Victor Hugo in 1831 schreef. Dit speelt zich bijna volledig af in de kathedraal en gaf de Notre-Dame de Paris wereldbekendheid. Het gaat over de liefde van de klokkenluider Quasimodo voor de beeldschone zigeunerin Esmeralda. Het boek werd meermalen verfilmd.
Champagne is een mousserende wijnsoort uit Frankrijk, die alleen vervaardigd mag worden in het gebied Champagne en alleen deze mousserende wijn mag de naam ‘Champagne’ op de fles dragen. Uitsluitend de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Menier mogen gebruikt worden. Het suikergehalte bepaalt de klasse: de bekendste varianten zijn Brut, Sec en Demi-sec. In het gistingsproces worden naast het toevoegen van suiker en gisten, ook aan het einde dagelijks de flessen een slagje gedraaid. Champagne staat voor iets feestelijks, een overwinning vieren, Nieuwjaar verwelkomen, kortom succes.
Als je denkt dat de Fransen het ‘Jeu de boules’ (het spel met de ballen) hebben uitgevonden, dan is een kleine correctie op zijn plaats. Al bij de oude Grieken werd het spel gespeeld, maar het was destijds meer een krachtsport, een soort kogelstoten. De Romeinen maakten er echter een behendigheidsspel van. In de loop der eeuwen verplaatste de interesse in het spel zich naar Frankrijk, vooral in de Provence. Een andere vorm van Jeu de Boules, de Provençaalse variant, met ook andere spelregels, is ‘Petanque’.
‘Chanson’ is de vertaling voor het Franse ‘luisterlied’, maar betekent nog meer de populaire eigen stijl van de Franse zangkunst. Al in de middeleeuwen werd de benaming gebruikt voor de liederen, die door de rondtrekkende troubadours ten gehore werden gebracht aan het Hof. Oorspronkelijk werden de liederen muzikaal begeleid door een accordeonnist. Maar een ‘chanson’ is niet zomaar een liedje, het is eerder een gedicht dat op muziek is gezet. Bekende namen van Franse chansonniers zijn Gilbert Bécaud, Charles Aznavour en Edith Piaf.
De ‘Tour de France’ zet Frankrijk drie weken per jaar helemaal in het wereldnieuws. Het is de grootste en belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar en alle grote wielrenners verschijnen aan de start. Miljoenen toeschouwers over de gehele wereld genieten hier van, ter plaatse langs de routes of via de live-uitzendingen op televisie. De tocht wordt al sinds 1903 jaarlijks gereden, alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog niet. De Tour is verrassend, afwisselend, loodzwaar en glorieus. Het laat Frankrijk in al haar facetten zien en brengt de bezoeker en kijker op de mooiste plekken in het land. Van het hooggebergte, de plateaus, het Franse platteland tot het finish in Parijs. De Alpe d’Huez en de Mont Ventoux zijn waarschijnlijk de beroemdste bergen, die met regelmaat door de Tour de France worden aangedaan.
Bekijk de laatste reisadviezen op de website van de Rijksoverheid.
Fietsniveau ‘1.5’
Gemakkelijke tot gemiddelde tocht: met af en toe een pittige helling of afdaling en/of een wat langere dag afstand. Maar er zijn ook dagen met routes door een vlak en lichtglooiend landschap. Deze vakanties zijn voor iedereen met een goede conditie en vooral voldoende fietservaring prima te doen. De routes variëren in lengte van ca. 30 tot 70 km. We fietsen grotendeels over fietspaden en rustige B-wegen.
Voor deze reis geldt een minimum aantal deelnemers van 25. Mocht het minimum aantal deelnemers niet worden behaald, dan kan de reis helaas niet worden uitgevoerd. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt, dan ontvangt u uiterlijk 20 dagen voor de vertrekdatum bericht.
Wij doen ons uiterste best om het beschreven programma uit te voeren. In voorkomende omstandigheden kunnen er echter wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma. Het programma is dan ook onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Fietsniveau ‘1’
Gemakkelijke tocht: met af en toe een lichte helling of afdaling. Deze vakanties zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen.
Fietsniveau ‘2’
Gemiddelde tocht: met af en toe een pittige helling of afdaling en/of langere dagafstanden. Voor deze vakanties moet u beschikken over een goede conditie en voldoende fietservaring.
Let op: KRAS Busreizen adviseert bij fietsreizen met niveau ‘2’ gebruik te maken van een E-bike.
Fietsniveau ‘3’
Stevige tocht: met regelmatig een pittige helling of afdaling en/of langere afstanden per dag. Een uitstekende conditie, evenals voldoende fietservaring, is vereist. Ook voor dit niveau adviseert KRAS Busreizen gebruik te maken van een E-bike.
Mogelijk op al onze fiets-/busreizen
• De Batavus-E-bike met krachtige Bosch motor (Batavus WayZ E-go® Active plus flex - 400Wh accu (model 2020)
• Speciaal ontwikkeld en geprepareerd voor intensief gebruik
• Alle fietsen hebben anti-lek binnen- en buitenbanden
• Geen gesleep met uw eigen fiets
• Geen risico op schade en diefstal van uw eigen fiets
Kortom: gemak en comfort!
Fietst u liever met een duwtje in de rug? Kies dan voor onze E-bike met elektrische trapondersteuning. We maken gebruiken van de E-bike: Batavus WayZ E-go® Active plus flex met 400Wh accu (model 2020).
• Bosch middenmotor (Active plus) met krachtige accu, zelfs bij krachtige ondersteuning is 75 km actieradius geen enkel probleem
• De uitneembare accu (11 ampère ‘400’ met 36 volt) kan eenvoudig op de hotelkamer opgeladen worden
• Comfortabele lichtgewicht fiets (slechts 23,5 kg); fietst ook uitstekend zonder trapondersteuning
• Eenvoudig te bedienen met het digitale display
• Speciaal voor Kras aangepast voor meer fietsplezier met o.a. anti-lek binnen- en buitenbanden, verstelbare stuur- en zadelpen en lage instap
• Hoogwaardige Magura hydraulische remmen
• Nieuw luxe frame met kabels die door het frame lopen (dus minder gevoelig voor schade)
Ter info: de fietsen zijn niet voorzien van fietstassen.
Bij KRAS Busreizen kunnen de deelnemers natuurlijk ook de eigen fiets meenemen op reis. Opstappen met uw eigen fiets kan alleen op het centrale wisselpunt in Asten. De kosten voor het meenemen van uw eigen fiets bedragen € 17,50 per fiets voor de 7-daagse reizen en € 19,50 voor de langere reizen.
Uw fiets dient wel aan enkele voorwaarden te voldoen, zodat we deze veilig kunnen meenemen in onze fietstrailer. Uw fiets heeft normale banden omdat extra dikke banden niet vastgezet kunnen worden in het systeem in de fietstrailer. Neem bij twijfel contact met ons op. De accu moet losgekoppeld kunnen worden en dient in de handbagage te worden meegenomen, dit is ook van toepassing op eventuele fietstassen. Alle zaken als spiegels, telefoonhouders, mandjes met stellages moeten tijdens het transport van de fiets. Hoewel we uw fiets met de grootste zorg zullen behandelen, is het niet uit te sluiten dat er (minimale) schade aan de fiets kan ontstaan tijdens het vervoer in de fietsentrailer dan wel tijdens het in- en uitladen van de fiets. KRAS Busreizen kan voor deze schade niet aansprakelijk worden gesteld. Wij adviseren u om hiervoor zelf een aparte verzekering af te sluiten.
De huurprijs is inclusief dekking voor schade en/of diefstal van de gehuurde fiets. Het eigen risico bedraagt € 75 per incident. KRAS Busreizen behoudt zich het recht voor om diefstal, schade aan de fiets of schade ten gevolge van verlies (van onderdelen) van de fiets te verhalen op de deelnemer bij nalatigheid, opzet of grove schuld. Het risico bedraagt maximaal de nieuwwaarde van de fiets; Batavus E-bike (of gelijkwaardig) maximaal € 2699. Schade ten gevolge van nalatigheid, opzet of grove schuld van de gebruiker van een fiets kan niet worden afgekocht en valt dus niet onder de dekking. In geval van diefstal dient u zelf aangifte te doen bij de lokale politie. In alle gevallen geldt dat uzelf verantwoordelijk bent voor de huurfiets en deze te allen tijde op slot dient te zetten. Bij diefstal van de huurfiets dient u de fietssleutel en het opgemaakte politierapport te overhandigen. Indien deze niet in uw bezit zijn, wordt de volledig prijs (aankoopsom) van de huurfiets bij u in rekening gebracht.
Het aansprakelijkheidsrisico ten aanzien van derden bijvoorbeeld in verband met toegebracht letsel, materiële schade etc. valt niet onder de dekking. Deze mogelijke aansprakelijkheid dient u zelf te verzekeren.
KRAS Busreizen behandelt uw fiets uiteraard met grote zorg. Desondanks kan er toch (lak)schade aan uw fiets ontstaan tijdens het vervoer in de fietsentrailer, dan wel tijdens het in- en uitladen van de fiets. KRAS Busreizen kan voor deze schade niet aansprakelijk worden gesteld. Goed verzekerd op reis gaan is dus belangrijk. Mogelijk heeft u een doorlopende reisverzekering, die ook dekking biedt voor fietsreizen en meer specifiek voor uw eigen fiets tijdens de reis. Is dit niet het geval dan adviseren wij u om hiervoor zelf een aparte verzekering af te sluiten.
Onze fietsroutes zijn met zorg samengesteld én in het Nederlands geschreven. Als extra service ontvangt u per dag een gedetailleerde kaart van het af te leggen traject. Uiteraard blijven we continu doorgaan met het optimaliseren van de routes. Bij veel routes heeft u de keuze uit een korte en lange variant. Is het terras wel heel erg gezellig of wilt u nog iets gaan bekijken onderweg, kies dan voor de wat kortere route. Op een afgesproken punt wacht de chauffeur u op en rijdt per bus naar het eindpunt van de langere route. Zo kunt u de vakantie indelen zoals u zelf wilt; vrijheid…blijheid!
Als fietser bent u extra kwetsbaar. KRAS Busreizen beveelt u dan ook sterk aan te allen tijde beschermende kleding en gepast schoeisel te dragen. Wij adviseren u met klem om op de fiets een valhelm en reflecterend veiligheidshesje te dragen. In sommige landen is het dragen van een helm zelfs verplicht, evenals het dragen van een reflecterend veiligheidshesje. U dient zelf voor deze beschermende kleding en/of schoeisel zorg te dragen. KRAS Busreizen kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor eventueel letsel tijdens de reis. Wij adviseren u om altijd een reis- en ongevallenverzekering af te sluiten.
Op deze reis is op- en uitstapschema A van toepassing.
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema A
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk)
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Beesd - Tankstation Bisde aan A2, terug: Tankstation Lingehorst aan A2
• Bergen op Zoom - NS Station - Stationsplein
• Beverwijk - NS Busstation - Stationsplein
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Delft - Bushalte Ikea - Olof Palmestraat
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Haarlem - Parkeerterrein / Station Spaarnwoude - Woudplein
• Leiden - Lammenschansweg 130 - parkeerterrein Gamma
• Nijmegen - K+R van NS Station Goffert (voorzijde Ampleon gebouw)
• Oss - NS Station - Spoorlaan - ter hoogte van busstation
• Roosendaal - NS Station - Stationsplein
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Veghel - Stadhuisplein 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Vianen - Heenreis Busstation Lekbrug West A2 - terugreis: Busstation Lekbrug Oost
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel (alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema B
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk))
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel alleen met voorovernachting)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Nijmegen - K+R van NS Station Goffert (voorzijde Ampleon gebouw)
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema C
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - voorzijde bij de hoofdingang(voorovernachting mogelijk))
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema D
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting) meer informatie
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema E
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• IJmuiden - DFDS Terminal
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema H
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Amersfoort - NS Station
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Gent - Van der Valk Hotel - Autosnelweg E-17
• Wuustwezel - P+R Loenhout - Hoogstraatseweg
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema G
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 12-06-24, 21-08-24, 04-09-24
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Carpoolplaats Arnhem Noord - Europaweg
• Hengelo - McDonalds - Plein Westermaat
• Hengelo - van der Valk Hotel - Bornsestraat 400 (alleen met voorovernachting)
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 15-05-24, 10-07-24, 07-08-24
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (voorovernachting mogelij)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema H
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Centraal Station - t.h.v. de Draak
• Eigen vervoer