Terug naar boven

Excursiereis 19 dagen Grand Tour Italia

Geweldige rondreis door Italië met de TOP Class bus met recht een Grand Tour Italia

Excursiereis 19 dagen Grand Tour Italia

‘Un caloroso benvenuto in Italia’ met andere woorden ‘Hartelijk welkom in Italië’! Stap in onze TOP Class bus voor een heerlijke rondreis door Italië. Waarschijnlijk vindt u in de wereld nergens zoveel kunst- en cultuurschatten op een dergelijk ‘klein’ oppervlak als in Italië. Het land ademt historie, vaak ook uit antieke tijden, de middeleeuwen, maar ook uit de renaissance. Wereldsteden worden afgewisseld met pittoreske dorpen, domkerken, basilieken, beeldhouwwerken, eeuwenoude bruggen… de hoogtepunten zijn talloos. Van het beeldschone Comomeer tot het verrassende Milaan, de golvende heuvels in Toscane met de lange cipressenlanen, de gondeliers in Venetië, de bijzondere trulli-huisjes in Puglia en grotwoningen in Matera, de opgravingen in Pompeï, keizerlijk Capri, onderdompelen in Rome…. Italië is de ideale bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, kunst en cultuur, maar ook voor iedereen die houdt van de gezellige Italiaanse flair en het bruisende leven van alledag. Een prachtige rondreis met de bus door Italië.

-
Gemiddelde beoordeling
NIEUWE REIS
KRAS_beeldmerk
Inclusief
 • Reis per luxe TOP Class bus
 • Begeleiding door ervaren chauffeur, tevens reisleider
 • Tussenovernachting in Frankrijk op heen- en terugreis in een 2-persoonskamer zoals beschreven
 • 16 nachten verblijf in diverse 3-sterren hotels in Italië in een 2-persoonskamer zoals beschreven
 • Hotelverzorging op basis van 18 x ontbijt en 17 x diner (1 x geen diner in Rome)
 • Lokale stadsgids in Milaan
 • Lokale stadsgids in Pisa & Lucca
 • Lokale stadsgids in Rome
 • Het beschreven excursieprogramma
 • Koffie of thee bij vertrek op dag 1
 • Brabantse koffietafel bij terugkomst in Nederland
KRAS_beeldmerk
Optionele excursies
 • Excursie Venetië inclusief lijndienstboot & lokale gids € 39 p.p.
 • Excursie Florence inclusief treinticket & lokale gids € 35 p.p.
 • Excursie Capri inclusief boot & lokale gids € 99 p.p.
KRAS_beeldmerk
Exclusief
 • Entreegelden, lokale gidsen en fooien, tenzij anders vermeld
 • Eventuele extra, niet genoemde excursies en/of (verplichte) gidsen
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage Calamiteitenfonds en SGR
 • Toeslag 1-persoonskamer € 330
Volledig uitklappen

Route

Route Grand Tour Italia

Maandag & Dinsdag • Heenreis naar Italië

Via diverse opstapplaatsen en het centrale wisselpunt in Asten gaan we op pad. We rijden allereerst via België naar de omgeving Mulhouse voor de eerste overnachting. Op dinsdag rijden we via een mooie route door Zwitserland naar de omgeving van Milaan/Varese voor de volgende overnachting. Wij komen op Italiaanse bodem.

Woensdag • Comomeer met Bellagio en Lecco

Comomeer - Italië - KRAS Busreizen Bellagio - Italië - KRAS Busreizen

Het langgerekte (46 km) en smalle (4.3 km) Comomeer staat vandaag op het programma. Omgeven door bergen met de Monte Leghone als hoogste top (2609 m) is dit prachtige meer bijzonder geliefd. Beroemdheden van de hele wereld hebben hier hun vakantiehuis gevonden. Het eerste plaatsje dat we aandoen is Como. Geniet van de schoonheid van dit stadje tijdens een wandeling over de promenade langs het meer. Hierbij ziet u het haventje en de Volta Tempel. Aansluitend nemen we in Cadenabbia de boot (niet inbegrepen) naar de chique badplaats Bellagio. Door de fraaie ligging en de goed bewaard gebleven authentieke sfeer wordt het ook wel 'de Parel van het Comomeer' genoemd. Na wat vrije uurtjes brengt de boot (niet inbegrepen) ons naar Varenna, vanwaar we langs de oever naar het stadje Lecco rijden. Wandel over de levendige boulevard, pik een terrasje of ga lekker winkelen. Overnachting in de omgeving van Salsomaggiore.

Donderdag • Milaan en vertrek richting Toscane

Milaan Milaan - KRAS Busreizen

Vandaag staat Milaan op het programma, de tweede stad van Italië en hoofdstad van Lombardije. Samen met een lokale gids (inbegrepen) gaan we de stad ontdekken. Milaan kent vele historische bezienswaardigheden. Blikvanger is wellicht toch de Duomo, de enorme kathedraal die tot in de puntjes is afgewerkt met 135 marmeren siertorentjes en maar liefst 2245 beelden. Milaan is een belangrijke modestad en dat vertaalt zich in chique winkelstraten, zoals de overdekte Galleria Vittorio Emanuele II. En dat Milaan ook de stad van het voetbal is, hoeft natuurlijk geen betoog voor de sportliefhebber. Aansluitend rijden we richting Toscane voor onze volgende overnachtingen in de omgeving van Montecani Terme/Ronta.

Vrijdag • Lucca & Pisa

Pisa - Italië - Toscane - KRAS Busreizen Pisa - Italië - Toscane - KRAS Busreizen

Na het ontbijt stappen we de bus in richting Pisa & Lucca, die we onder leiding van een lokale gids gaan verkennen. Pisa is voornamelijk bekend van de 'scheve' Toren van Pisa' (de Campanile van de kathedraal) op het Piazza dei Miracoli (het Plein der Wonderen.) Hier vinden we ook de Duomo, het Baptisterium en het Camposanto. Het plein lijkt een groot openluchtmuseum met allerlei gezellige souvenirkraampjes en vrolijke ijskarretjes. Onze dag vervolgen we in het beeldschone Lucca, nog geheel ommuurd door de oude stadswallen waar u een mooie wandeling over kunt maken. Slenter door de gezellige straatjes en strijk neer op een terrasje voor iets lekkers te drinken of te eten. Onderweg rijden we door het typische Toscaanse heuvellandschap met de slingerende wegen, omzoomd door lange rijen statige cipressen. Overnachting in de omgeving van Ronta of Montecatini Terme.

Zaterdag • Vrije dag of Optionele excursie naar Florence

Florence - Italië - KRAS Busreizen Florence - Italië - KRAS Busreizen

Vandaag een vrije dag of een optionele excursie naar Florence. Met de trein (ticket inbegrepen) maken we een uitstapje naar Florence, de stad van de Medici, mooi gelegen aan de Arno. Florence wordt de bakermat van de renaissance genoemd en behoort zeker tot één van de mooiste cultuursteden van Europa. Al wandelend door de middeleeuwse straatjes proeft u de sfeer van het verleden. Samen met een lokale gids bewonderen we de imposante Dom, het Piazza della Signoria met een replica van de David van Michelangelo en het Palazzo Vecchio. En natuurlijk de bijzondere Ponte Vecchio, de oude brug met links en rechts talrijke juwelierswinkeltjes. Overnachting in de omgeving van Montecatini Terme of Ronta.

Zondag • Pausenstad Orvieto

Orvieto - Italië - KRAS Busreizen Orvieto - Italië - KRAS Busreizen

We gaan vandaag vroeg op pad en bezoeken op weg naar het zuiden de oude vestingstad Orvieto in Umbrië. Onder leiding van een lokale gids wandelen we door deze sfeervolle stad. Het glooiende landschap van Toscane gaat moeiteloos over in Umbrië. Alleen zijn hier de Apennijnen hoger, is de natuur ondoorgrondelijker en zijn de meren blauwer. De geschiedenis van de Etrusken is nadrukkelijk aanwezig, vooral in Orvieto, een van de mooiste plaatsen in Umbrië. Gebouwd op een plateau kijkt u vanuit het hooggelegen Orvieto uit over het omliggende groene landschap met wijngaarden, cipressen en olijfbomen. Door zijn ligging bovenop een heuvel bood het in het verleden veel gevluchte pausen onderdak, vandaar de benaming Pausenstad. Van de prachtige façade van de Duomo en het schitterende uitzicht vanaf de Torre del Moro, tot de betoverende doorkijkjes en sfeervolle straatjes. Aansluitend rijden we door naar ons hotel in de omgeving van Rome.

Maandag • 'Eeuwige Stad' Rome

Rome - Italië - KRAS Busreizen Rome - Italië - KRAS Busreizen

Alle wegen leiden naar Rome en zo ook de onze. In de 'Eeuwige Stad' wordt al meer dan 2700 geschiedenis geschreven. Het beroemde Colosseum, de Trevifontein en de Spaanse Trappen. Of het Forum Romanum, dat in de gloriedagen van het Romeinse Rijk de belangrijkste plek van de stad was. Het is slechts een kleine opsomming van de bezienswaardigheden, die u tegen zult komen in het grote openluchtmuseum Rome. We hebben dan ook een lokale gids gevraagd om ons langs een aantal van de hoogtepunten te begeleiden. Vergeet niet om een pauze in te lassen op een van de terrasjes aan Piazza Navona. Onder het genot van een cappuccino of een Italiaanse gelato natuurlijk! Vandaag is het diner niet inbegrepen en kunt u zelf bepalen waar u gaat dineren. In de loop van de avond rijden we terug naar ons hotel in de omgeving van Rome.

Dinsdag • De antieke stad Pompeï

 Pompeï - Italië - KRAS Busreizen Pompeï - Italië - KRAS Busreizen

We rijden verder zuidwaarts. Pompeï brengt ons 2000 jaar terug naar de antieke tijd. Aan het dagelijks leven kwam abrupt een einde door de uitbarsting van de Vesuvius. De stad werd bedolven onder een dikke laag lava . De opgravingen duren nu al meer dan 100 jaar en hebben veel indrukwekkende vondsten naar boven gebracht. En nog steeds worden unieke vondsten gedaan. Sinds de ontdekking staat de antieke stad in de spotlights en natuurlijk wordt zij vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De opgegraven restanten van tempels en straten zien er nog precies hetzelfde uit als in de oudheid. Diner en overnachting in de omgeving van Napels.

Woensdag • Vrije dag of Optioneel Keizerlijk Capri

Capri Italie Capri Italie

Vandaag een vrije dag. Maar we hebben ook een optionele mogelijkheid om een mooie tocht naar het bloemeneiland Capri te boeken. Per Jetfoil varen we naar het veel bezongen eiland, dé jetset bestemming van de Amalfikust. Eenmaal aangekomen staat een bus voor ons klaar die ons, onder leiding van een lokale gids, die u de immense schoonheid van het eiland laat zien. Het letterlijke hoogtepunt van het eiland is Capri stad. Hier geniet u op grote hoogte van een prachtig uitzicht over het eiland en de Baai van Napels. Het mooiste schouwspel biedt de Belvedere di Punta Cannone. Maar ook het uitzicht vanaf de Tuinen van Augustus, oftewel de Krupp Tuinen, is de moeite waard. Vanaf hier kijkt u ook op de Via Krupp, een prachtige slingerende weg, die helemaal tot aan de zee loopt. De bekendste plek van Capri stad is misschien wel La Piazzetta, een pleintje omringd door verschillende barretjes, waar menig Hollywoodster of andere beroemdheden zich graag laten zien. Capri wordt ook wel 'het eiland van de keizers' genoemd, want deze plek had ook grote aantrekkingskracht op de Romeinse keizers Augustus en Tiberius. Diner en overnachting in de omgeving van Napels.

Donderdag • Via Matera naar Puglia

We hebben vandaag een flinke tocht voor de boeg op weg naar de Puglia. We maken een stop in Matera. Misschien wel één van de meest bizarre steden van Italië. We bezoeken hier het stadsgedeelte Sassi. Deze wijk bestaat uit een soort grotwoningen gemaakt van stapels stenen en werden tot halverwege de 19e eeuw nog bewoond. Ooit dienden de ‘woningen’ in het verleden als een schuilplaats voor gevluchte kloosterlingen uit het Byzantijnse Rijk of voor de schaapherders, die het hele jaar in de bergen verbleven met hun kuddes. Dwaal eens door het spinnenweb aan straatjes waar tegenwoordig galeries, restaurants en ambachtelijke werkplaatsen zijn gehuisvest. Overnachting in de omgeving van Alberobello/Fasano.

Vrijdag • Vrije dag

Een heerlijke vrije dag om te ontspannen en eventueel zelf iets te ondernemen. Overnachting in de omgeving van Alberobello/Fasano.

Zaterdag • Puglia - Alberobello

Puglia - Italië - KRAS Busreizen Puglia - Italië - KRAS Busreizen

Tijd voor het bijzondere Puglia! Vandaag ontdekken we de omgeving van Alberobello. Hoewel dit gedeelte van Italië niet heel bekend is, heeft het ontzettend veel te bieden; mooie steden, uitgestrekte wijngaarden en prachtige baaien. Kortom; hoog tijd om de hak van Italië te verkennen! Allereerst gaan we naar het stadje Alberobello met de unieke trulli, dat tot de door UNESCO uitgeroepen Werelderfgoederen behoort. De smalle straatjes met kalkstenen cilindervormige huisjes zijn een lust voor het oog. Ze zijn gebouwd zonder cement of fundering, maar enkel met kalksteen. Het verhaal gaat dat men destijds de huisjes op deze manier snel kon afbreken, wanneer er een belastingcontrole in aantocht was. Zo zien we maar weer, belasting ontduiken is van alle tijden. Overnachting in de omgeving van Alberobello/Fasano.

Zondag • Op weg naar Noord-Italië

Het is weer tijd om richting het noorden van Italië te reizen. Natuurlijk pauzeren we onderweg regelmatig in een leuk plaatsje om even de benen te strekken en eventueel uzelf te verwennen met zo'n heerlijke Italiaanse ijsco. We overnachten vandaag in de omgeving van Pesaro.

Maandag • Ferrara in de Emilia Romagna

Emilia Romagna - Italië - KRAS Busreizen Bologna - Italië - KRAS Busreizen

We vervolgen onze weg naar het Noorden. Onderweg pauzeren we in het historische Ferrara in de Emilia Romagna. In deze door UNESCO beschermde stad liet de familie d’Este vele prachtige kerken en paleizen verrijzen. De stad is omgeven door een 9 km lange, nagenoeg ononderbroken muur met bastions, waarover u een mooie wandeling kunt maken. Bezienswaardig zijn onder meer het Castello Estense, de Kathedraal, maar ook de mooie doorkijkjes en gezellige straatjes. Overnachting in de omgeving van Venetië/Padova.

Dinsdag • Vrije dag of Optioneel Venetië

Venetië Venetië - Italië - KRAS Busreizen

Vandaag kunt u kiezen voor een vrije dag of voor een optionele excursie naar Venetië. We rijden naar de omgeving van deze zo tot de verbeelding sprekende stad, mooi gelegen aan de Adriatische Zee. We parkeren de bus op een van de parkings buiten de stad. Daar nemen we de boot en varen 1,5 uur over de schitterende lagune naar deze unieke stad met meer dan 118 eilandjes en ruim 400 bruggen. Samen met een lokale stadsgids (inbegrepen) gaan we Venetië verkennen; de eerste aanblik van deze stad is al onvergetelijk. Het unieke Venetië dateert uit 421 en rond het jaar 1000 was Venetië één van de belangrijkste grootmachten ter wereld. In de volgende eeuwen ontwikkelde de stad zich tot een invloedrijk handelscentrum dat haar grote roem en veel rijkdom bracht. Hart van de stad is het San Marcoplein met de Dom. Uiteraard besteden we aandacht aan deze Dom met de vele bijgebouwen, zoals de Capella Zen, het Baptisterium en de Tesoro, één van de belangrijkste schatkamers in de westerse wereld. De stad telt nog een groot aantal (min of meer verborgen), maar zeer bezienswaardige kerken. Geniet van de vele kanalen met de dobberende gondels en de statige Palazzi langs het Canal Grande, de levensader van de stad. Niet te missen hoogtepunten zijn ook het Dogenpaleis en de beroemde bruggen zoals de Rialtobrug. Venetië heeft een lange traditie in glasblazen en de vele ambachtslieden laten graag hun vakmanschap zien. Wellicht vindt u er een leuk souvenir voor thuis? Venetië met haar schitterende historische oude centrum zweeft als het ware op de lagune. En....als u goed luistert..... hoort u in de verte wellicht een prachtige aria van een gondelier. Vanaf de zomer 2024 wordt er door de autoriteiten in Venetië toeristenbelasting geheven, individueel te voldoen bij de toegangspoorten van de stad (ca. € 3,50 tot ca. € 10 p.p. afhankelijk van het seizoen). Overnachting in de omgeving van Venetië/Padova.

Woensdag • Verona & Gardameer

Gardameer Gardameer - Italië - KRAS Busreizen

Onder leiding van een lokale gids bezoeken we Verona, een mooie stad met een rijke geschiedenis. Bekend van onder meer de Scaligerbrug, de unieke 12e-eeuwse Dom, de Romeinse Arena en de San Zeno, de mooiste romaanse kerk van Noord-Italië. In de antieke Arena worden in de zomer nog steeds bekende opera’s opgevoerd. Het beroemde balkon van Romeo en Julia mag natuurlijk niet ontbreken. Ook zullen we nog een tocht maken langs de zuidoevers van het Gardameer. Overnachting in de omgeving van Verona/Gardameer.

Donderdag & Vrijdag • Terugreis naar Nederland

We gaan beginnen aan onze terugreis naar Nederland en zullen nog een keer overnachten in Frankrijk of Duitsland. Op vrijdag sluiten we deze bijzondere rondreis af met een koffietafel op het wisselpunt in Asten. Aansluitend wordt u weer teruggebracht naar uw opstapplaats. U kunt terugzien op een prachtige busreis door Italië met onze geweldige TOP Class bus.

Bekijk data & prijzen

3- & 4-sterren hotels in Italië

Je verblijft tijdens deze rondreis in 3- & 4-sterren hotels in de omgeving van de te bezoeken steden en uitstapjes. De hotels hebben minimaal een entree met receptie en restaurant. De kamer is minimaal voorzien van telefoon, televisie en badkamer met douche en wc. De verzorging in de hotels is op basis van de reisbeschrijving van de betreffende reis.

×

Algemene informatie Italië

Wat is belangrijk voor mijn busreis naar Italië zoals reisdocumenten? Maar ook wat leuke wetenswaardigheden over het land, de Italiaan, eten & drinken, flora & fauna en leuke feitjes.

×

Typisch Italiaans

Wat weet je van:

• ‘scontrino’
• ‘La dolce vita’
• ‘Tasse di soggiorno’

Lees onderstaand verder…

Meer landinformatie over Italië

De reis

Documenten
Reisdocumenten

In Italië moet je over een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) beschikken. De documenten moeten geldig zijn tot en met terugkomst in Nederland. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, raadpleeg dan het betreffende consulaat van het land van herkomst.

Taal
Taal

Het Italiaans is de landstaal. In de provincie Bolzano (Zuid-Tirol) wordt veel Duits gesproken. In enkele dalen van Piemonte en Aosta wordt vooral Frans gesproken. Maar ook met Engels kun je overal goed uit de voeten.

Valuta
Valuta

In Italië kun je betalen met de Euro (€). Op elke straathoek van de grote steden vind je wel een pinautomaat. In Italië kun je bij de meeste plekken met de Nederlandse bankpas (met Cirrus- of Maestro-logo) betalen. Op veel plaatsen kan met één van de bekende creditcards betaald worden (Visa, Mastercard, Eurocard of American Express). Soms is het handig om ook wat cashgeld te hebben; kleine winkels of restaurantjes willen toch graag contant geld, zeker als het om een klein bedrag gaat.

Elektriciteit
Elektriciteit

Het voltage is 230 Volt. De stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen aardingsclipjes of een derde rond gat hebben voor aarding. In principe heb je hier geen adapter nodig. Voor stopcontacten met drie gaten op een rij heb je mogelijk een adapter type L (Italië) of een universele wereldstekker nodig.

Kraanwater
Kraanwater

Het drinken van leidingwater is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het smaakt misschien niet lekker. Bij twijfel, of als er bij de kraan de vermelding staat ‘acqua non potabile (geen drinkwater), is het beste om flessen mineraalwater te kopen.

Prijsniveau
Prijsniveau

Tickets voor musea en bezienswaardigheden kunnen prijzig zijn. Koffie of een drankje (lokaal assortiment) in een barretje zijn voordeliger als je de drankjes staande aan de bar nuttigt. Neem je plaats op het terras, dan betaal je extra. De prijzen voor maaltijden en consumpties op drukke toeristische plekken zijn natuurlijk hoger dan in de wat rustiger gebieden. Over het algemeen is het prijsniveau in Italië met Nederland te vergelijken, maar wel met lichte uitschieters naar boven en beneden.

Algemeen

Italië is gelegen in het zuiden van Europa. Het land grenst in het noorden aan Zwitserland en Oostenrijk, in het oosten aan Slovenië en de Adriatische Zee, in het westen aan de Tyrrheense Zee, de Ligurische Zee en de Middellandse Zee en in het zuiden aan de Ionische en Middellandse Zee. In het land bevinden zich twee zelfstandige staatjes: Vaticaanstad en San Marino.

Oppervlakte: 301.340 km²
Landoppervlakte: 294.140 km²
Wateroppervlakte: 7.200 km²
Kust: 7.600 km
Hoogste punt: 4.748 m (Mont Blanc de Courmayeur)
Laagste punt: 0 (Middellandse Zee)
Aantal inwoners: 61.482.000

Hoofdstad: Rome

Staatsvorm: Italië is een republiek met aan het hoofd een gekozen president en een parlementaire democratie met een gekozen parlement. Aan het hoofd van de regering staat de minister president.

Religie: vrijwel de gehele bevolking (90%) behoort officieel tot de Rooms-Katholieke kerk. Er zijn kleine groepen protestanten, orthodoxen en joden. Denk eraan dat bij kerkbezoek de armen, schouders en bovenbenen bedekt moeten zijn.

×

De keuken van Italië

×

Nergens in Europa is de keuken nog zo typisch bewaard gebleven als in Italië. Tot voor kort vond je zelfs nauwelijks Amerikaanse fastfood ketens in het land. Hoewel hier enigszins verandering in komt, is de van oudsher bekende keuken veruit overheersend. Probeer eens, naast de pizza en bekende pastarecepten, andere Italiaanse gerechten als 'risotto Milanese' of een overheerlijke 'bistecca Fiorentina'. Elke stad of streek heeft zijn eigen specialiteiten waarbij 'fatto in casa' (huisgemaakt) hoog in het vaandel staat. De hoofdmaaltijd is van oudsher tussen de middag, dat bestaat uit een 'antipasto' (voorgerecht), 'prima piatto' (pasta), 'secundo piatto' (vlees- of visgerecht met groente/salade) en dessert. In de restaurants betaal je standaard 'coperto', een vast bedrag voor het gebruik van servies en brood. Het ontbijt in Italië bestaat meestal uit broodjes, boter, jam, koffie of thee en eventueel aangevuld met een glas vruchtensap. Veel hotels hebben inmiddels een ontbijtbuffet met over het algemeen een assortiment van kaas, ham, yoghurt en ontbijtgranen.

Flora & Fauna

Het Italiaanse landschap is groen in de winter, het bloeit in het voorjaar, maar is droog in de zomer. Cypressen en olijfbomen zijn kenmerkende vegetatie voor geheel Italië. Het Umbra-bos is één van de laatste oorspronkelijke bossen in Italië met beuken en steeneiken. Verder zijn er beukenwouden in Calabrië en zilverden- en pijnboombossen in Abruzzo. Het typische landschap van Italië zijn de glooiende heuvels begroeid met olijfbomen, lavendel en zonnebloemen. Dit kun je vooral vinden in Toscane en Umbrië. In de bossen komen onder andere herten en wilde zwijnen voor. In de wateren rond Italië leven tal van vissen, schelpdieren, zeeplanten, dolfijnen en schildpadden. In Italië komen veel verschillende vogelsoorten voor, met als opvallendste soort de roze flamingo. In zowel het zuiden als het midden van Italië liggen veel ondiepe poelen en plassen waar grote aantallen vogels bijeen komen. Vale gieren zijn roofvogels die in het Supramonte berggebied hun leefgebied hebben.

×

Leuke feitjes

×

Op de menukaart in de restaurants staat vermeld of het bedieningsgeld (servizio) is inbegrepen. Ook kan er een bedrag voor het couvert (coperta) en het brood (pane) in rekening worden gebracht. Natuurlijk kun je altijd nog een extra fooitje achterlaten. Het geven van fooien aan kamermeisjes is in Italië wel gebruikelijk.

Op veel plaatsen worden toeristenbelastingen, de zogenoemde ‘Tasse di soggiorno’, ingevoerd in Italië. Maar omdat de beslissing lokaal wordt gedaan, en elke gemeente en/of provincie dat zelf regelt, ziet de situatie er overal anders uit. Er is wel besloten dat het eventuele bedrag altijd ter plaatse moet worden betaald en niet inclusief in de prijs is, ook omdat er uitzonderingen voor bepaalde leeftijdsgroepen, maximaal aantal dagen of periode in het jaar zijn. Indien het bij ons bekend is dat er toeristenbelasting wordt geheven, zullen wij dit vermelden bij de reis.

Wat vaak als zeer vreemd wordt ervaren, is dat bij eet- en drinkgelegenheden als bars en ijszaken, eerst naar de kassa moet worden gegaan om de bestelling te melden en af te rekenen. Vervolgens krijg je bij de bar met het bonnetje (‘scontrino’) de bestelling. Dan wordt in het bonnetje een kleine scheur gemaakt. Nuttig je de consumptie ter plaatse, dan hoeft het bonnetje niet meegenomen te worden, maar ga je naar buiten (dat geldt voor alle aankopen), dan moet dat bonnetje bewaard worden, totdat je werkelijk de locatie een tijdje hebt verlaten. De ‘Guardia di Finanzia’ kan controleren en boetes uitdelen aan jou en degene, die je dat bonnetje had moeten geven of heeft gegeven. Als ergens geen bonnetje wordt verstrekt, vraag er dan om.

Het Italiaans is een mooie levendige taal, maar de helft bestaat uit lichaamstaal. Soms lijkt het wel of de Italiaan ruzie zoekt, maar ze proberen alleen maar om jou met grote handgebaren te overtuigen van hun gelijk.

‘La dolce vita’ is niet alleen de naam van de beroemde film van Federico Fellini uit 1960. Het is ook de manier van leven van de Italiaan: het maximale uit je leven halen. Goed eten en drinken; het samenzijn met familie en vrienden; gezondheid en goed in je vel zitten; er goed verzorgd uitzien (‘fare la bella figura’). Kortom: je leeft maar één keer!

Familie is heel belangrijk voor de Italiaan Ook ‘Il nonno e la nonna’ (opa en oma) vormen nog vaak een (inwonend) onderdeel van de familie en passen dan op de kinderen. Het is nog steeds meer regel dan uitzondering dat jonge Italianen thuis blijven wonen totdat zij gaan trouwen. Hoewel familie belangrijk is, zie je toch steeds meer gezinnen met maar één of helemaal geen kind, waardoor de bevolking behoorlijk vergrijst. De kerk is daar geen voorstander van en de Paus herinnert getrouwde koppels er regelmatig aan dat het hun taak is om zich voort te planten. Hoewel de macht van de kerk niet meer zo groot is als dat het vroeger was, speelt het nog steeds een belangrijke rol in het dagelijkse leven.


Extra informatie

Bekijk de laatste reisadviezen op de website van de Rijksoverheid.

Voor deze reis geldt een minimum aantal deelnemers van 25. Mocht het minimum aantal deelnemers niet worden behaald, dan kan de reis helaas niet worden uitgevoerd. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt, dan ontvangt u uiterlijk 21 dagen voor de vertrekdatum bericht.

Belangrijk: Deze rondreis is een mooie maar ook intensieve reis. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken, een aantal wandelingen wordt gemaakt. Ook zullen we treden en trappen tegenkomen. Hoogteverschillen gedurende de wandelingen zijn ook geen uitzondering. Het komt regelmatig voor dat de bus u niet in het centrum kan afzetten. Een goede basisconditie is dan ook een vereiste. Wij raden u aan goede wandelschoenen te dragen en u zult ook veel plezier hebben van een rugzakje om bijvoorbeeld een flesje water mee te nemen.

Wij doen ons uiterste best om het beschreven programma uit te voeren. In voorkomende omstandigheden kunnen er echter wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma. Het programma is dan ook onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

De hotels tijdens de reis zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief reserveren in de genoemde plaats of in de nabije omgeving. Houd er rekening mee dat bepaalde faciliteiten door diverse omstandigheden niet beschikbaar/geopend kunnen zijn en dat niet alle accommodaties over een lift beschikken. De definitieve hotellijst ontvangt u bij de reispapieren, ca. 8 dagen voor vertrek.

TOP Class bus

Als u in onze TOP Class bus stapt, is uw reis uw doel. Of het nu gaat om een rondrit tijdens een stedentrip naar Berlijn, een prachtige route door het glooiende Toscaanse land tijdens een excursiereis, een tocht door de mysterieuze Schotse Hooglanden tijdens een rondreis of aankomen op de legendarische Noordkaap: we brengen u ernaartoe in dit parade paardje onder de bussen. Van de eerste rij tot de laatste zitplaats is het uitzicht ‘hemels’ door het glazen panoramadak. Met extra beenruimte, comfortabele stoelen, USB aansluitingen, toilet én de beste koffie aan boord was Europa nog nooit zo mooi. Welkom aan boord van de TOP Class bus. Alleen te boeken bij KRAS Busreizen!

Top Class bussen | KRAS Busreizen Top Class bussen | KRAS Busreizen

Bekijk de Top Class bus in 360 gradenBekijk de Top Class bus in 360 gradenOp- en uitstapschema

Op deze reis is op- en uitstapschema A van toepassing.

Volledig uitklappen

Op- en uitstapschema A

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema A

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.

Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.

Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk)
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Beesd - Tankstation Bisde aan A2, terug: Tankstation Lingehorst aan A2
• Bergen op Zoom - NS Station - Stationsplein
• Beverwijk - NS Busstation - Stationsplein
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Delft - Bushalte Ikea - Olof Palmestraat
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Haarlem - Parkeerterrein / Station Spaarnwoude - Woudplein
• Leiden - Lammenschansweg 130 - parkeerterrein Gamma
• Nijmegen - Nijmegen - Cafe de Teersdijk - Graafseweg 985
• Oss - NS Station - Spoorlaan - ter hoogte van busstation
• Roosendaal - NS Station - Stationsplein
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Veghel - Stadhuisplein 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Vianen - Heenreis Busstation Lekbrug West A2 - terugreis: Busstation Lekbrug Oost
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel (alleen met voorovernachting)

Op- en uitstapschema B

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema B

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.

Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.

Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk))
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel alleen met voorovernachting)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Nijmegen - Nijmegen - Cafe de Teersdijk - Graafseweg 985
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel alleen met voorovernachting)

Op- en uitstapschema C

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema C

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.

Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.

Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - voorzijde bij de hoofdingang(voorovernachting mogelijk))
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1

Op- en uitstapschema D

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema D

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting) meer informatie

Op- en uitstapschema E

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema E

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• IJmuiden - DFDS Terminal

Op- en uitstapschema F

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema H

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen
• Amersfoort - NS Station
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Gent - Van der Valk Hotel - Autosnelweg E-17

Op- en uitstapschema G

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema G

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 12-06-24, 21-08-24, 04-09-24
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Carpoolplaats Arnhem Noord - Europaweg
• Hengelo - McDonalds - Plein Westermaat
• Hengelo - van der Valk Hotel - Bornsestraat 400 (alleen met voorovernachting)
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1

Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 15-05-24, 10-07-24, 07-08-24
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (voorovernachting mogelij)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1

Op- en uitstapschema H

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema H

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Centraal Station - t.h.v. de Draak
• Eigen vervoer

Bekijk data & prijzen
KRAS_rood
Onze KRAS-beoordelingen worden actief opgevraagd bij klanten die bij ons hebben geboekt.
-
Gemiddelde beoordeling
, NIEUWE REIS