Terug naar boven

Single excursiereis 12 dagen Hoogtepunten van Italië

Fantastische rondreis door Italië met geweldige steden, cultuur, mooie panorama's... maar vooral ook veel gezelligheid.

Single excursiereis 12 dagen Hoogtepunten van Italië

Een prachtige reis door Italië met gelijkgestemden... dat is deze aantrekkelijke rondreis, die je meeneemt langs een groot aantal hoogtepunten in dit land. Prachtige landschappen en veelzijdige steden vol culinaire en culturele rijkdommen. We duiken in het goede Italiaanse leven en ervaren de verschillende regio's. We proeven niet alleen van de (antieke) historie, maar zeker ook van de heerlijke Italiaanse keuken. De reis start in het noorden. We bezoeken hier o.a. de wereldstad Milaan. Vervolgens rijden we door het prachtige Toscane, ontdekken we de leukste plekjes van Florence en slaan we uiteraard de toren van Pisa ook niet over! In Rome wacht de Trevifontein op ons. Gooien we samen een muntje? We sluiten de reis af met het onvergelijkbare Venetië. En op uitnodigende terrassen zullen we zeker regelmatig het glas heffen en elkaar wensen.... Ciao Italia!

8.3
Gemiddelde beoordeling
SCHITTERENDE REIS
KRAS_beeldmerk
Inclusief
 • Reis per luxe Comfort Class bus
 • Begeleiding door ervaren chauffeur, tevens reisleider
 • Tussenovernachting in Frankrijk of Duitsland op heen- en terugreis
 • 9 nachten verblijf in diverse hotels in Italië in een 1-persoonskamer zoals beschreven
 • Hotelverzorging op basis van 11 x ontbijt en 10 x diner (géén diner in Rome)
 • Welkomstdrankje
 • Stadstour Milaan o.l.v. lokale gids
 • Stadstour Rome o.l.v. lokale gids
 • Stadstour Venetië o.l.v. lokale gids
 • Kosten voor lijndienstboot Venetië v.v.
 • Het beschreven excursieprogramma
 • Koffie of thee met iets lekkers bij vertrek op dag 1
 • Brabantse koffietafel bij terugkomst in Nederland
KRAS_beeldmerk
Optioneel bij te boeken
 • Dagexcursie Florence o.l.v. lokale gids € 29

 • Voorovernachting Wisselpunt Asten - meer informatie
KRAS_beeldmerk
Exclusief
 • Entreegelden en fooien, tenzij anders vermeld
 • Eventuele extra, niet genoemde excursies en/of (verplichte) gidsen
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage Calamiteitenfonds en SGR
 • Brandstoftoeslag € 2 per persoon per dag
Volledig uitklappen

Reisschema

Dag 1: Overnachting in Frankrijk/Duitsland – 1 nacht
Dag 2: Hotel Ventolosa *** - Villa d’Alme – 1 nacht
Dag 3 t/m 5: Hotel Marrani*** - Ronta – 3 nachten
Dag 6 t/m 8: Hotel Ambasciatori**** - Chianciano Terme – 3 nachten
Dag 9 t/m 10: Hotel Alexander Palace**** - Abano Terme – 2 nachten
Dag 11: Overnachting in Duitsland/Frankrijk – 1 nacht
Dag 12: Terugreis naar Nederland

Maandag & dinsdag • Heenreis

We rijden in twee dagen naar Italië. Via de diverse opstapplaatsen en het wisselpunt in Asten, gaan we op weg naar Zuid-Duitsland of Frankrijk waar we dineren en overnachten. De volgende ochtend reizen we verder naar onze eerste Hotel Ventolosa.

Woensdag • Milaan

Dom van Milaan Arco della Pace in Milaan

Vandaag staat de tweede stad van Italië op het programma, Milaan! De stad staat vaak in de schaduw van andere bekende steden, maar Milaan is historisch en vooral authentiek en biedt haar bezoekers veel moois. Maar deze hippe stad is ook bekend om haar mode en design en dat laat zich vertalen in de schitterende winkels van alle grote wereldmerken. Samen met een lokale gids (inbegrepen) wandelen we langs de fraaie architectuur, de beroemde Duomo van Milaan (waar eeuwen aan is gebouwd en het Teatro alla Scala. Wat te denken van de kunstenaarswijk Brera vol barretjes en galeries. Proef zeker de Milaanse snack; de panzerotti. Een gefrituurd pasteitje gevuld met mozarella en tomatensaus, hier kan niemand nee tegen zeggen!

Donderdag • Pisa & Lucca

Pisa Het beroemde ovale stadsplein in Lucca

Na het ontbijt stappen we de bus in richting Pisa. Deze stad is voornamelijk bekend van de 'scheve' Toren van Pisa' (de Campanile van de kathedraal) op het Piazza dei Miracoli (het Plein der Wonderen.) Hier vinden we ook de Duomo, het Baptisterium en het Camposanto. Het plein lijkt een groot openluchtmuseum met allerlei gezellige souvenirkraampjes en vrolijke ijskarretjes. Onze dag vervolgen we in het beeldschone Lucca, nog geheel ommuurd door de oude stadswallen waar je een mooie wandeling over kunt maken. Slenter door de gezellige straatjes en strijk neer op een terrasje voor iets lekkers te drinken of te eten. Onderweg rijden we door het typische Toscaanse heuvellandschap met de slingerende wegen, omzoomd door lange rijen statige cipressen.

Vrijdag • Siena

Siena Siena

Op naar Siena, volgens velen de mooiste stad van Toscane. Siena is gebouwd op een heuvel, vol kleine smalle straatjes en een groot aanbod aan monumenten, paleizen en kerken. De Piazza del Campo, het schelpvormige centrale plein in de stad, wordt niet zonder reden ook vaak het mooiste plein van Italië genoemd. Hier wordt 2 keer per jaar Il Palio delle Contrade 'uitgevochten', een paardenrace tussen de 17 wijken die binnen de stadsmuren van Siena liggen. Op het plein vinden we o.a. het Palazzo Pubblico, een paleis in gotische stijl dat werd gebouwd tussen 1297 en 1310. Het paleis doet nog steeds dienst als stadhuis. Siena staat ook bekend om de verrukkelijke koekjes en in de straatjes komt de verleidelijke geur je al tegemoet. Geef toe aan de verleiding en koop een zakje om direct op te peuzelen.

Zaterdag • Vrije dag of optioneel Florence

Ponte Vecchio in Florence Santa Maria del Fiore in Florence

Wie wil kan vandaag op ontdekking door Florence. Voor deze optionele excursie pakken we de trein. De stad is de bakermat van de renaissance en is in feite één groot openluchtmuseum. Al wandelend, samen met een lokale gids, door de straatjes, steegjes en over pleinen, proeven we de sfeer van het verleden. We zien onder meer de imposante Dom, het Baptisterium, het Piazza della Signoria met een replica van de David van Michelangelo en het Palazzo Vecchio. Ook de middeleeuwse brug Ponte Vecchio (oude brug), die de verbinding vormt met de oude centrum over de Arno, komt aan bod. Aan weerszijden van de brug vind je leuke kraampjes met allerlei snuisterijen.

Zondag • Rome

Trevifontein in Rome Het Colosseum in Rome

Rome is niet in één dag gebouwd. Hier wordt al 2700 jaar geschiedenis geschreven en werd als het ware de ene beschaving aan de andere toegevoegd. De Eeuwige Stad is een van de meest indrukwekkende steden, die we bezoeken tijdens deze reis. Een mengeling van oud en nieuw maakt de stad uniek. Onder leiding van een lokale gids bezoeken we de een aantal highlights zoals de Trevifontein, het Colosseum en het Piazza Venezia, het drukke hart van de stad. Waanzinnige bezienswaardigheden, vol (antieke) geschiedenis! . We blijven vanavond in de stad, dus zoek een leuk restaurantje of een terras om iets te eten en te drinken en te genieten van het gezellige schouwspel van flanerende mensen. Aan het einde van de avond rijden we terug naar ons hotel. Vandaag is het diner niet inbegrepen.

Maandag • Assisi & Montepulciano

Assisi Assisi

Na het ontbijt vervolgen we de reis richting Umbrië en gaat onze ontdekking verder in de middeleeuwse stad Assisi, gebouwd op een heuvel. Deze stad van de heilige Franciscus, stichter van Franciscaanse kloosterorde, trekt gelovigen en pelgrims van overal ter wereld. Wees dan ook niet verrast als je in de oude straten groepjes nonnen of monniken tegen het lijf loopt. Wandel door het leuke straatje Via San Francesco. In de schattige stenen huizen zijn veel ambachtslieden gevestigd, waar je een kijkje kunt nemen hoe zij het oude ambacht levendig houden. Aan het einde wacht de beroemde Sint-Franciscusbasiliek, de moederkerk van de Franciscanen. We vervolgen onze weg naar het historische Montepulciano, gelegen in de Toscaanse heuvels. Dit stadje is vooral bekend om zijn lokale wijnen, bijvoorbeeld de Vino Nobile. In vele speciaalzaakjes en wijnkelders kun je (veelal gratis) wat wijn proeven. In de binnenstad lopen de wegen steil naar het grote marktplein, waar je de Duomo uit de16e en 17e eeuw kunt bewonderen. Deze wegen zijn omringd door de verschillende palazzi van de grote adellijke families uit de geschiedenis.

Dinsdag • Bologna

Piazza Nettuno in Bologna Bologna

We verlaten vandaag ons hotel en rijden naar Hotel Alexander Palace in Abano Terme. Onderweg bezoeken we het bruisende Bologna. De bijnaam is 'de rode stad'. Waarom, dat wordt snel duidelijk zodra we over straat lopen. Roodachtige tinten kleuren de panden in het historische centrum. We wandelen door de Via San Vitale en passeren de twee torens van Bologna. In het Italiaans heten de torens 'le due torri', beide staan scheef en zijn overblijfselen uit een periode in de middeleeuwen, waarin het gezicht van Bologna door maar liefst 180 torens bepaald werd. Er resteren nu nog 21 van deze torens. Als we door de straten lopen merken we dat er ondergrondse kanalen door de stad stromen. Op de meeste plekken zijn deze kanalen niet meer te zien, maar er is één plekje namelijk aan de Via Piella waar we door een raam naar het Canale delle Moline kunnen kijken. Wellicht vanmiddag een lunch met een bord verse pasta en als afsluiting een zoet dessert? Bolgona staat namelijk bekend om de zoetwarenspecialiteiten.

Woensdag • Venetië

Venetië Venetië

We sluiten de reis af met nog een hoogtepunt...het onvergelijkbare Venetië. De stad bestaat uit 118 eilandjes, die door 400 bruggen met elkaar worden verbonden. Venetië stad lijkt als het ware boven de lagune te zweven. Rond het jaar 1000 was Venetië één van de belangrijkste grootmachten ter wereld en dat laat zich zien in de talrijke historische panden en paleizen. We parkeren de bus op een van de grote parkeerterrein rondom de stad en nemen de vaporetto (lijndienstboot) naar het centrum. Onder leiding van een lokale gids starten we de wandeling. Hart van de stad is natuurlijk het San Marcoplein met het Dogenpaleis en de Basiliek. Uiteraard besteden we aandacht aan deze Dom met de vele bijgebouwen, zoals de Capella Zen, het Baptisterium en de Tesoro, één van de belangrijkste schatkamers in de westerse wereld. De stad telt nog een groot aantal (min of meer verborgen), maar zeer bezienswaardige kerken. De gondels met de behendige gondeliers, de bijzondere bruggen (zoals de Rialtobrug en de Brug der Zuchten), de verscholen pleintjes en mooie straatjes komen ook aan bod. Venitiaans glas is wereldberoemd en rond het San Marcoplein vinden we talrijke glasblazerijen, waar het oude ambacht in ere wordt gehouden. Wellicht een leuk souvenir voor thuis?

Donderdag en vrijdag • Terugreis naar Nederland

We nemen afscheid van Italië en reizen in twee dagen, met een overnachting in Zuid-Duitsland, weer terug naar Asten. Na de afscheidskoffietafel word je weer teruggebracht naar je opstapplaats.

Bekijk data & prijzen

Hotel Ventolosa★★★

Het 3-sterren Hotel Ventolosa heeft een uitstekende ligging in het hart van het Noord-Italiaans merengebied. Het centrum van Villa d'Almé bevindt zich op 500 m. Het hotel beschikt over een receptie met lounge, bar met zitjes, hotelterrasje, ontbijt/eetzaal en lift. De kamers zijn voorzien van telefoon, televisie, kluisje en een badkamer met douche, wc en föhn. WiFi tegen betaling.

×

Hotel Marrani★★★

Hotel Marrani is een eenvoudig maar fijn familiehotel, rustig gelegen aan de rand van Ronta en op ca. 40 km van Florence. Het hotel wordt omringd door de groene heuvels van de Mugello vallei. Hotel Marrani beschikt over ruime, schone kamers, een heerlijk zwembad en je kunt er smaakvol Italiaans eten. Hier word je warm welkom geheten door de familie Marrani. Als je er overdag op uitgaat en tegen de avond terugkomt, zorgen zij er persoonlijk voor dat het je aan niets zal ontbreken. Hotel Marrani staat bekend om haar heerlijke keuken, waar vader Marrani elke dag verse, traditionele Italiaanse gerechten bereidt. Neem een duik in het zwembad en geniet op het terras van een heerlijke cappuccino, vers gebak en het prachtige uitzicht op de bergen. Het hotel beschikt over gratis WiFi, restaurant met authentieke Italiaanse keuken waar vader zelf nog achter het fornuis staat, bar, kleine caféruimte en een zwembad met ligweide en uitzicht op de heuvels (alleen in juli en augustus geopend onder voorbehoud van weersomstandigheden en schoonmaakwerkzaamheden). Bij het zwembad kun je ligbedjes huren (ca. € 2 per bedje). Het hotelcomplex bestaat uit meerdere gebouwen, die op een paar honderd meter van de receptie en het restaurant zijn gelegen. Het hotel heeft eenvoudige, nette kamers voorzien van een telefoon en een badkamer met douche en wc.


Hotel Marrani
×
Hotel Marrani
Hotel Marrani
Hotel Marrani
Hotel Marrani

Hotel Ambasciatori★★★★

Het 4-sterren Grand Hotel Ambasciatori ligt in het centrum van Chianciano Terme. Het hotel heeft een entree met receptie, lift, restaurant, bar, tuin met terras, buitenzwembad (op het dak). Tegen betaling een groot wellnesscenter met o.a. binnenzwembad en sauna. Goede kamers met telefoon, televisie en badkamer met bad of douche en wc. Gratis WiFi.

Hotel Ambasciatori
×
Hotel Ambasciatori
Hotel Ambasciatori
Hotel Ambasciatori
Hotel Ambasciatori
Hotel Ambasciatori
Hotel Ambasciatori

Hotel Alexander Palace★★★★

Welkom in Hotel Alexander Palace, waar ontspannen en genieten centraal staan. Abano Terme, de plaats waar dit comfortabele hotel gevestigd is, is hét kuuroord van Europa en staat bekend om zijn weldadige warmwaterbronnen. Wil je even de benen strekken tijdens je vakantie in Abano Terme? Maak vanuit je hotel een avondwandeling naar het historische centrum en loop naar het Piazza del Sole e della Pace (Plein van Zon en Vrede) en de kathedraal van San Lorenzo. In het hotel zelf kun je genieten van de zwembaden, sauna's en natuurlijk massagemogelijkheden (deels tegen betaling). Het hotel beschikt over o.a. receptie (met kluisjes), lift, lounge, gratis WiFi in de algemene ruimtes, internetpunt (ca. € 2 per uur), ontbijtruimte, restaurant, bar, binnenzwembad (09.00 – 19.00 uur) met hydrojet, sauna en fitnessgedeelte en buitenzwembad (ca. half mei - half september) met dakterras. Wellnesscentre, Turks stoombad, whirlpool, aromatherapy douches, thermal bad met whirlzone, thermaal grot met sauna functie. Tegen betaling massage en schoonheidsbehandelingen (je ontvangt 20% korting). Het wellnesscentre is toegankelijk vanaf 12 jaar en heeft afwisselende openingstijden. Het binnenzwembad is gesloten in de maanden juli en augustus. Jouw 1-persoonskamer is voorzien van een telefoon, televisie, kluisje, minibar (leeg, door het hotel te vullen op verzoek), airconditioning, WiFi (ca. € 2 per uur) en een badkamer met bad en/of douche, wc en föhn.


Hotel Alexander Palace Abano Terme
×
Hotel Alexander Palace Abano Terme
Hotel Alexander Palace Abano Terme
Hotel Alexander Palace Abano Terme
Hotel Alexander Palace Abano Terme
Hotel Alexander Palace Abano Terme
Hotel Alexander Palace Abano Terme

Tussenovernachting Duitsland of Frankrijk

Je verblijft in een goed middenklasse hotel. De naam en locatie van de accommodatie ontvang je bij de reispapieren. Het hotel beschikt minimaal over een entree met receptie en een restaurant/eetzaal. De kamers zijn keurig ingericht en hebben een badkamer met bad of douche en wc.

×

Algemene informatie Italië

Wat is belangrijk voor mijn busreis naar Italië zoals reisdocumenten? Maar ook wat leuke wetenswaardigheden over het land, de Italiaan, eten & drinken, flora & fauna en leuke feitjes.

×

Typisch Italiaans

Wat weet je van:

• ‘scontrino’
• ‘La dolce vita’
• ‘Tasse di soggiorno’

Lees onderstaand verder…

Meer landinformatie over Italië

De reis

Documenten
Reisdocumenten

In Italië moet je over een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) beschikken. De documenten moeten geldig zijn tot en met terugkomst in Nederland. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, raadpleeg dan het betreffende consulaat van het land van herkomst.

Taal
Taal

Het Italiaans is de landstaal. In de provincie Bolzano (Zuid-Tirol) wordt veel Duits gesproken. In enkele dalen van Piemonte en Aosta wordt vooral Frans gesproken. Maar ook met Engels kun je overal goed uit de voeten.

Valuta
Valuta

In Italië kun je betalen met de Euro (€). Op elke straathoek van de grote steden vind je wel een pinautomaat. In Italië kun je bij de meeste plekken met de Nederlandse bankpas (met Cirrus- of Maestro-logo) betalen. Op veel plaatsen kan met één van de bekende creditcards betaald worden (Visa, Mastercard, Eurocard of American Express). Soms is het handig om ook wat cashgeld te hebben; kleine winkels of restaurantjes willen toch graag contant geld, zeker als het om een klein bedrag gaat.

Elektriciteit
Elektriciteit

Het voltage is 230 Volt. De stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen aardingsclipjes of een derde rond gat hebben voor aarding. In principe heb je hier geen adapter nodig. Voor stopcontacten met drie gaten op een rij heb je mogelijk een adapter type L (Italië) of een universele wereldstekker nodig.

Kraanwater
Kraanwater

Het drinken van leidingwater is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het smaakt misschien niet lekker. Bij twijfel, of als er bij de kraan de vermelding staat ‘acqua non potabile (geen drinkwater), is het beste om flessen mineraalwater te kopen.

Prijsniveau
Prijsniveau

Tickets voor musea en bezienswaardigheden kunnen prijzig zijn. Koffie of een drankje (lokaal assortiment) in een barretje zijn voordeliger als je de drankjes staande aan de bar nuttigt. Neem je plaats op het terras, dan betaal je extra. De prijzen voor maaltijden en consumpties op drukke toeristische plekken zijn natuurlijk hoger dan in de wat rustiger gebieden. Over het algemeen is het prijsniveau in Italië met Nederland te vergelijken, maar wel met lichte uitschieters naar boven en beneden.

Algemeen

Italië is gelegen in het zuiden van Europa. Het land grenst in het noorden aan Zwitserland en Oostenrijk, in het oosten aan Slovenië en de Adriatische Zee, in het westen aan de Tyrrheense Zee, de Ligurische Zee en de Middellandse Zee en in het zuiden aan de Ionische en Middellandse Zee. In het land bevinden zich twee zelfstandige staatjes: Vaticaanstad en San Marino.

Oppervlakte: 301.340 km²
Landoppervlakte: 294.140 km²
Wateroppervlakte: 7.200 km²
Kust: 7.600 km
Hoogste punt: 4.748 m (Mont Blanc de Courmayeur)
Laagste punt: 0 (Middellandse Zee)
Aantal inwoners: 61.482.000

Hoofdstad: Rome

Staatsvorm: Italië is een republiek met aan het hoofd een gekozen president en een parlementaire democratie met een gekozen parlement. Aan het hoofd van de regering staat de minister president.

Religie: vrijwel de gehele bevolking (90%) behoort officieel tot de Rooms-Katholieke kerk. Er zijn kleine groepen protestanten, orthodoxen en joden. Denk eraan dat bij kerkbezoek de armen, schouders en bovenbenen bedekt moeten zijn.

×

De keuken van Italië

×

Nergens in Europa is de keuken nog zo typisch bewaard gebleven als in Italië. Tot voor kort vond je zelfs nauwelijks Amerikaanse fastfood ketens in het land. Hoewel hier enigszins verandering in komt, is de van oudsher bekende keuken veruit overheersend. Probeer eens, naast de pizza en bekende pastarecepten, andere Italiaanse gerechten als 'risotto Milanese' of een overheerlijke 'bistecca Fiorentina'. Elke stad of streek heeft zijn eigen specialiteiten waarbij 'fatto in casa' (huisgemaakt) hoog in het vaandel staat. De hoofdmaaltijd is van oudsher tussen de middag, dat bestaat uit een 'antipasto' (voorgerecht), 'prima piatto' (pasta), 'secundo piatto' (vlees- of visgerecht met groente/salade) en dessert. In de restaurants betaal je standaard 'coperto', een vast bedrag voor het gebruik van servies en brood. Het ontbijt in Italië bestaat meestal uit broodjes, boter, jam, koffie of thee en eventueel aangevuld met een glas vruchtensap. Veel hotels hebben inmiddels een ontbijtbuffet met over het algemeen een assortiment van kaas, ham, yoghurt en ontbijtgranen.

Flora & Fauna

Het Italiaanse landschap is groen in de winter, het bloeit in het voorjaar, maar is droog in de zomer. Cypressen en olijfbomen zijn kenmerkende vegetatie voor geheel Italië. Het Umbra-bos is één van de laatste oorspronkelijke bossen in Italië met beuken en steeneiken. Verder zijn er beukenwouden in Calabrië en zilverden- en pijnboombossen in Abruzzo. Het typische landschap van Italië zijn de glooiende heuvels begroeid met olijfbomen, lavendel en zonnebloemen. Dit kun je vooral vinden in Toscane en Umbrië. In de bossen komen onder andere herten en wilde zwijnen voor. In de wateren rond Italië leven tal van vissen, schelpdieren, zeeplanten, dolfijnen en schildpadden. In Italië komen veel verschillende vogelsoorten voor, met als opvallendste soort de roze flamingo. In zowel het zuiden als het midden van Italië liggen veel ondiepe poelen en plassen waar grote aantallen vogels bijeen komen. Vale gieren zijn roofvogels die in het Supramonte berggebied hun leefgebied hebben.

×

Leuke feitjes

×

Op de menukaart in de restaurants staat vermeld of het bedieningsgeld (servizio) is inbegrepen. Ook kan er een bedrag voor het couvert (coperta) en het brood (pane) in rekening worden gebracht. Natuurlijk kun je altijd nog een extra fooitje achterlaten. Het geven van fooien aan kamermeisjes is in Italië wel gebruikelijk.

Op veel plaatsen worden toeristenbelastingen, de zogenoemde ‘Tasse di soggiorno’, ingevoerd in Italië. Maar omdat de beslissing lokaal wordt gedaan, en elke gemeente en/of provincie dat zelf regelt, ziet de situatie er overal anders uit. Er is wel besloten dat het eventuele bedrag altijd ter plaatse moet worden betaald en niet inclusief in de prijs is, ook omdat er uitzonderingen voor bepaalde leeftijdsgroepen, maximaal aantal dagen of periode in het jaar zijn. Indien het bij ons bekend is dat er toeristenbelasting wordt geheven, zullen wij dit vermelden bij de reis.

Wat vaak als zeer vreemd wordt ervaren, is dat bij eet- en drinkgelegenheden als bars en ijszaken, eerst naar de kassa moet worden gegaan om de bestelling te melden en af te rekenen. Vervolgens krijg je bij de bar met het bonnetje (‘scontrino’) de bestelling. Dan wordt in het bonnetje een kleine scheur gemaakt. Nuttig je de consumptie ter plaatse, dan hoeft het bonnetje niet meegenomen te worden, maar ga je naar buiten (dat geldt voor alle aankopen), dan moet dat bonnetje bewaard worden, totdat je werkelijk de locatie een tijdje hebt verlaten. De ‘Guardia di Finanzia’ kan controleren en boetes uitdelen aan jou en degene, die je dat bonnetje had moeten geven of heeft gegeven. Als ergens geen bonnetje wordt verstrekt, vraag er dan om.

Het Italiaans is een mooie levendige taal, maar de helft bestaat uit lichaamstaal. Soms lijkt het wel of de Italiaan ruzie zoekt, maar ze proberen alleen maar om jou met grote handgebaren te overtuigen van hun gelijk.

‘La dolce vita’ is niet alleen de naam van de beroemde film van Federico Fellini uit 1960. Het is ook de manier van leven van de Italiaan: het maximale uit je leven halen. Goed eten en drinken; het samenzijn met familie en vrienden; gezondheid en goed in je vel zitten; er goed verzorgd uitzien (‘fare la bella figura’). Kortom: je leeft maar één keer!

Familie is heel belangrijk voor de Italiaan Ook ‘Il nonno e la nonna’ (opa en oma) vormen nog vaak een (inwonend) onderdeel van de familie en passen dan op de kinderen. Het is nog steeds meer regel dan uitzondering dat jonge Italianen thuis blijven wonen totdat zij gaan trouwen. Hoewel familie belangrijk is, zie je toch steeds meer gezinnen met maar één of helemaal geen kind, waardoor de bevolking behoorlijk vergrijst. De kerk is daar geen voorstander van en de Paus herinnert getrouwde koppels er regelmatig aan dat het hun taak is om zich voort te planten. Hoewel de macht van de kerk niet meer zo groot is als dat het vroeger was, speelt het nog steeds een belangrijke rol in het dagelijkse leven.


Extra informatie

Wij adviseren je dringend alleen volledig gevaccineerd met ons op reis te gaan i.v.m. de wisselende maatregelen in ander landen. Een bewijs van herstel na een corona infectie volstaat ook op de meeste bestemmingen. Bekijk de laatste reisadviezen op de website van de Rijksoverheid.

Voor deze reis geldt een minimum aantal deelnemers van 25. Mocht het minimum aantal deelnemers niet worden behaald dan kan de reis helaas niet worden uitgevoerd. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt, dan ontvang je uiterlijk 20 dagen voor de vertrekdatum bericht.

Voor de optionele excursies naar Florence is een minimum aantal deelnemers van 20 vereist. Beneden dit aantal kan de excursie niet worden uitgevoerd.

Wij doen ons uiterste best om het beschreven programma uit te voeren. In voorkomende omstandigheden kunnen er echter wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma. Het programma is dan ook onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

De hotels tijdens de reis zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief reserveren in de genoemde plaats of in de nabije omgeving. Houd er rekening mee dat bepaalde faciliteiten door diverse omstandigheden niet beschikbaar/geopend kunnen zijn en dat niet alle accommodaties over een lift beschikken. De definitieve hotellijst ontvang je bij de reispapieren, ca. 8 dagen voor vertrek.

Comfort Class bussen

Als je in onze luxe Comfort Class bus stapt ben je verzekerd van een comfortabele busreis. Onze bussen zijn voorzien van fijne en goed verstelbare stoelen met genoeg beenruimte. De stoelafstand in onze Comfort Class bussen is minimaal 84. De rugleuning is 35 graden verstelbaar. Uiteraard zijn de luxe bussen voorzien van een geoptimaliseerd luchtverversingssysteem en goede airconditioning. Daarnaast beschikken al onze luxe bussen over een toilet en minibar voor warme en koude dranken. Onze gediplomeerde en deskundige chauffeurs brengen je veilig naar de mooiste plekken van Europa. Geniet van een fijne busreis en een goed verblijf!

Comfort Class bussen | KRAS Busreizen Comfort Class bussen | KRAS Busreizen

Bekijk de Comfort Class bus in 360 gradenBekijk de Comfort Class bus in 360 gradenOp- en uitstapplaatsen

Op deze reis is op- en uitstapschema A van toepassing.

Volledig uitklappen

Op- en uitstapschema A

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema A

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die je ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien je geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kun je ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.

Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.

Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk)
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Beesd - Tankstation Bisde aan A2, terug: Tankstation Lingehorst aan A2
• Bergen op Zoom - NS Station - Stationsplein
• Beverwijk - NS Busstation - Stationsplein
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Delft - Bushalte Ikea - Olof Palmestraat
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - Prinsessegracht 5
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Haarlem - Parkeerterrein / Station Spaarnwoude - Woudplein
• Leiden - Lammenschansweg 130 - parkeerterrein Gamma
• Nijmegen - Nijmegen - Cafe de Teersdijk - Graafseweg 985
• Oss - NS Station - Spoorlaan - ter hoogte van busstation
• Roosendaal - NS Station - Stationsplein
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Veghel - Stadhuisplein 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1
• Vianen - Heenreis Busstation Lekbrug West A2 - terugreis: Busstation Lekbrug Oost
• Zaandam - NS Station achterzijde - Houtveldweg
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel (alleen met voorovernachting)

Op- en uitstapschema B

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema B

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die je ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien je geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kun je ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.

Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.

Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk))
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel alleen met voorovernachting)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - Prinsessegracht 5
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Nijmegen - Nijmegen - Cafe de Teersdijk - Graafseweg 985
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1
• Zaandam - NS Station achterzijde - Houtveldweg
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel alleen met voorovernachting)

Op- en uitstapschema C

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema C

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die je ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien je geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kun je ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.

Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.

Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk))
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - Prinsessegracht 5
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1

Op- en uitstapschema D

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema D

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die je ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting) meer informatie

Op- en uitstapschema E

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema E

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die je ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Den Haag - Prinsessegracht 5
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• IJmuiden - DFDS Terminal

Op- en uitstapschema G

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema G

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die je ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Carpoolplaats Arnhem Noord - Europaweg
• Den Haag - Prinsessegracht 5
• Hengelo - McDonald's - Plein Westermaat
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1

Bekijk data & prijzen
KRAS_rood
Onze KRAS-beoordelingen worden actief opgevraagd bij klanten die bij ons hebben geboekt.
8.3
Gemiddelde beoordeling
, SCHITTERENDE REIS