Vanaf medio augustus wordt het ter hoogte van de poolcirkel weer langer donker. Dat betekent dat het vanaf deze periode alweer mogelijk is om het Noorderlicht te spotten. Tijdens deze reis verblijven we maar liefst 6 nachten boven de Poolcirkel! Lukt het ons om het ‘dansende’ groene licht te zien? Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de Noordkaap, het noordelijkste puntje van Europa. Via de magisch mooie Lofoten met de kleurrijke vissersdorpjes, zakken we weer verder af naar het zuiden. Onderweg genieten we van prachtige herfstkleuren en spectaculaire bergen, gletsjers, fjorden en watervallen!
Bekijk ook de 15-daagse busreis Scandinavië & Noordkaap
Dag 1: Reis van Nederland naar Travemünde - Nachtovertocht Travemünde - Trelleborg - 1 nacht
Dag 2: Nachtovertocht Stockholm - Turku - 1 nacht
Dag 3: Scandic Oulu Station *** - 1 nacht
Dag 4: Lapland Hotel Ivalo*** - 1 nacht
Dag 5: Scandic Hotel Honningsvåg ***. Vertrek 28.9. Scandic Hotel Bryggen Honningsvåg *** - 1 nacht
Dag 6: Scandic Grand Tromsø **** - 2 nachten
Dag 8: Melbu Hotell Melbu *** - 1 nacht
Dag 9: Scandic Fauske *** - 1 nacht
Dag 10: Scandic Lerkendal***plus Trondheim. Vertrek 21.9.&28.9 Scandic Nidelven Trondheim *** - 1 nacht
Dag 11: Victoria Hotel Hamar *** - 1 nacht
Dag 12: Quality Hotel Entry Kolbotn***plus - 2 nachten
Dag 14: Nachtovertocht Trelleborg - Travemünde - 1 nacht
Dag 15: Terugreis naar Nederland
Via diverse opstapplaatsen en het centrale wisselpunt in Asten, gaan we op weg naar de Duitse stad Travemünde voor de ferry-overtocht naar het Zweedse Trelleborg. Aan boord is verveling geen optie, want met een winkel en restaurants is de overtocht al volop vakantie! De overnachting aan boord is in een binnenhut; tegen een toeslag kunt u een buitenhut boeken.
Wij raden u aan om voor de overtochten een apart tasje met overnachtingsspullen mee te nemen als handbagage in de bus. De koffer blijft tijdens de overtochten in de bagageruimte van onze touringcar staan, op een afgesloten parkeerdek.
Langs de kust via Malmö, Helsingborg en het Vättern Meer naar de Zweedse hoofdstad Stockholm. Indien de tijd het toelaat, maken we voordat we aan boord gaan voor de ferryovertocht naar Finland nog een korte stadsrondrit door Stockholm. Deze Zweedse hoofdstad wordt ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Niet vreemd want de stad ligt, behalve op het vasteland, ook op 14 eilanden omgeven door het Mälaren-Meer en de Baltische Zee. In de avond vertrekt onze ferry op weg naar het Finse Turku.
Wij raden u aan om voor de overtocht een apart tasje met overnachtingsspullen mee te nemen als handbagage in de bus. De koffer blijft tijdens de overtocht in de bagageruimte van onze touringcar staan op een afgesloten parkeerdek.
We doorkruisen het 'Land van Duizend Meren' en bezoeken Jyväskylä, het culturele hart van Finland en thuisbasis van de bekende architect Alvar Aalt. De oudste en grootste stad van Noord-Finland is gelegen aan de Botnische Golf. Hier is het zelfs al mogelijk het Noorderlicht te zien! Reisafstand ca. 650 km.
Op naar Rovaniemi, de woonplaats van de enige echte Kerstman. In het stadje bezoeken we, indien de tijd het toelaat, het Arcticum Museum, waar de Lapse cultuur en wildernis centraal staan. We rijden Rovaniemi nog maar net uit of we passeren de poolcirkel. Allereerst bezoeken we de Santa Claus Village. Hier kunt u met de Kerstman op de foto en alvast de kerstkaarten op de post doen. Ook loopt hier de poolcirkel dwars over het terrein. Deze avond overnachten we in Ivalo. Dit dorp ligt ca. 300 km boven de Poolcirkel aan de gelijknamige rivier Ivalo. Reisafstand ca. 500 km.
Dwars door Lapland en langs de Porsangerfjord zetten we koers naar de legendarische Noordkaap. Als alles meezit kunnen we eventueel nog een rendierenfarm bezoeken (niet inbegrepen). Vanmiddag maken we een onvergetelijke excursie naar dit noordelijkste puntje van Europa. Vanaf het 300 m hoge plateau heeft u een schitterend panorama over de Arctische Oceaan. Een indrukwekkende en onvergetelijke ervaring! Reisafstand ca. 480 km.
Door de regio Sennaland met uitstrekte toendra's rijden we naar het beschut gelegen vissersplaatsje Alta, waar duizenden prehistorische rotstekeningen gevonden zijn. We volgen de kustlijn en aanschouwen daarbij besneeuwde bergtoppen en prachtige fjorden. In Olderdalen nemen we twee keer de ferry voor de korte overtocht naar Breivikeidiet. De dag eindigt in de kleurrijke vissersplaats Tromsø met de bijzondere ijskathedraal. Reisafstand ca. 500 km.
Een vrije dag om Tromsø, de zelfbenoemde hoofdstad van het Noorderlicht, op eigen gelegenheid te verkennen. Het Poolmuseum is een aanrader, maar ook het centrum met de kleurige woningen en pakhuizen is de moeite waard. Of neem het kabeltreintje naar de top van de Storsteinen (ticket niet inbegrepen), vanwaar u een weids zicht heeft op de stad! Ook een kijkje op een cruiseschip van de Hurtigruten behoort tot de mogelijkheden.
Alweer een mooie dag voor de boeg die helemaal in het teken staat van de ongerepte Noorse natuur. We genieten onderweg volop van de fascinerende bergwereld en de heldere fjorden. Wat een decor! Via Stokmarknes arriveren we in Melbu op de Vesterålen eilanden. Reisafstand ca. 400 km.
Vanuit Melbu nemen we de veerpont naar Fiskebøl op de magisch mooie Lofoten. De eerste aanblik van deze eilandengroep gaat u nooit meer vergeten! Onderweg stoppen we een aantal keer om te genieten van de uitgestrekte natuur, kronkelige riviertjes, kraakheldere meren en de zo typische rode houten huisjes. Dit prachtige deel van Noorwegen lijkt zo uit een plaatjesboek te komen. Groenblauwe fjorden worden afgewisseld met typisch Scandinavische vissersdorpjes en grillige rotsformaties. Een lust voor het oog! Reisafstand ca. 400 km.
Een route over hoogvlakten leidt ons via de Saltfjellet Nationaal Park naar het Arctic Circle Center. Reisafstand ca. 625 km.
Vanmorgen bewonderen we oude koningsstad Trondheim en kunt u een korte stadswandeling maken langs de Nidaroskathedraal, het bisschoppelijk paleis, de houten pakhuizen langs de Nida-rivier en de moderne binnenstad. Aansluitend rijden we via Oppdal, over de Dovrefjell hoogvlakte, langs Dombås naar Otta. We volgen hierna een route door het prachtige Gudbrandsdal naar de sfeervolle stad Lillehammer, bekend van de Olympische Winterspelen van 1994. We bezoeken vandaag ook de 13-eeuwse Staafkerk in Ringebu. We overnachten in de bij schaatsliefhebbers bekende stad Hamar. Reisafstand ca. 400 km.
In de loop van de ochtend komen we in Oslo aan. U heeft al een paar uurtjes de tijd om op ontdekking te gaan. Aan het begin van de middag staat er een stadstour (niet inbegrepen) met lokale gids gepland om Oslo te bekijken. Ook brengen we een bezoek aan het prachtige beeldenpark Vigeland. Reisafstand ca. 150 km.
Optioneel korte stadstour en transfer naar Oslo. Vandaag heeft u veel vrije tijd om Oslo te bezoeken. Deze Noorse hoofdstad bezit vele hoogtepunten, waaronder het beroemde Vigelandpark met zijn prachtige beeldengroepen, gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Aan het westelijk uiteinde van de hoofdstraat ligt het Koninklijk Paleis, de grote blikvanger van de stad. Het paleis zelf is niet te bezichtigen, maar het park is wel toegankelijk. Het stadhuis, met haar bijzondere torens en de enorme muurschilderingen in de entreezaal, is een opvallend gebouw. Ander bezienswaardigheden zijn het nieuwe Operagebouw, de historische vesting Akershus en het gezellige Aker Brygge met zijn vele terrassen aan de Oslofjord.
Langs de Oslofjord rijden we naar Zweden, onder het genot van een schitterend uitzicht op de Iddefjord. Vervolgens rijden we naar Trelleborg voor de overtocht naar Duitsland, waarbij u overnacht aan boord in een binnenhut. Als de tijd het toelaat brengen we een kort bezoek aan Malmö. Reisafstand ca. 600 km.
Na een overheerlijk Scandinavisch ontbijt ontschepen we in Travemünde, vanwaar we terug naar Nederland rijden. Op het centrale wisselpunt in Asten staat de koffietafel al voor u klaar. Aansluitend wordt u teruggebracht naar uw opstapplaats.
Comfortabel 3-sterren hotel gelegen in het centrum van Oulu. Het hotel beschikt over een lobby met receptie, lift, restaurant, bar, snackbar en buitenterras. Binnenzwembad en sauna. Goed ingerichte kamers met televisie en badkamer met douche, wc en föhn. Gratis WiFi.
Dit 3-sterren Hotel Ivalo in Fins Lapland ligt bij de rivier de Ivalo. Entree met receptie, bar, restaurant, lift, sauna, tuin met terras. Klassiek ingerichte kamers met telefoon, televisie, kleine koelkast, badkamer met douche, wc en föhn. Gratis WiFi.
Het 3-sterren Hotel Scandic Honningsvåg ligt naast de haven in de kustplaats Honningsvåg, op ca. 1.3 km van het centrum. Het hotel beschikt over een receptie, snackbar, bar en lift. Keurige kamers met telefoon, televisie en badkamer met bad of douche en wc. Gratis WiFi in de openbare ruimtes.
Het 3-sterren Hotel Scandic Bryggen ligt in het centrum van Honnigsvag. Entree met receptie en lobbybar. Restaurant en lift. Kamers met televisie en badkamer met douche, wc en föhn. Gratis WiFi.
Het moderne en gerenoveerde 4-sterren Hotel Scandic Grand Tromsø is centraal gelegen in de winkelstraat Storgata, in het centrum van Tromsø. Het hotel beschikt over een bar, restaurant, terras en lift. Goed ingerichte kamers met televisie, koelkastje en badkamer met douche, wc en föhn. Gratis WiFi.
Het 3-sterren Melbu Hotell ligt in het kleine vissersdorp Melbu. Het beschikt over receptie, restaurant, bar en terras. Goede kamers met televisie en badkamer met bad of douche, wc en föhn. Het hotel beschikt over een fitnessruimte. Gratis WiFi.
Het 3-sterren Hotel Scandic Fauske biedt uitzicht op het Salten Fjord en heeft een centrale ligging in het stadje Fauske. Het hotel beschikt over een bar, restaurant en lift. Alle kamers van het Fauske Hotel hebben televisie, telefoon en een badkamer met douche, föhn en wc. Gratis WiFi.
Het 3-sterren-plus Hotel Scandic Lerkendal, even buiten (op 7 autominuten) Trondheim gelegen, biedt uitstekende kamers en service (op 4-sterren niveau). Entree met receptie, lounge, restaurant, bar, tuin met terras. Fitness.
Uitstekende kamers met televisie, badkamer met douche en wc, föhn. Gratis WiFi.
Het comfortabele 3-sterren Hotel Scandic Nidelven ligt centraal in Trondheim op ca. 5 minuten lopen van het centraal station. Entree met receptie, lounge, restaurant en bar. Fitness. Goede kamers met televisie en badkamer met douche, wc en föhn. Gratis WiFi.
Het 3-sterren Hotel Vittoria is uitstekend gelegen in het centrum van Hamar. Entree met receptie en lobby. Restaurant, bar en lift. Goede kamers met televisie en badkamer met douche en wc. Gratis WiFi.
Het comfortabele 3-sterren-plus Quality Hotel Entry ligt op ca. 10 km van Olso, dichtbij Kolbotn met een gezellig centrum. Een hotel met 4-sterren kwaliteit. Entree met receptie en lobby, restaurant en bar. Prima kamers met televisie en badkamer met bad of douche, wc. Fitness. Gratis WiFi.
Wat is belangrijk voor mijn busreis naar Noorwegen zoals reisdocumenten? Maar ook wat leuke wetenswaardigheden over het land, de Noor, eten & drinken, flora & fauna en leuke feitjes.
Wat weet je van:
• de Noordkaap
• het Noorderlicht
• ‘kos’
Lees onderstaand verder…
In Noorwegen moet je over een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) beschikken. De documenten moeten geldig zijn tot en met terugkomst in Nederland. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, raadpleeg dan het betreffende consulaat van het land van herkomst.
In Noorwegen worden twee talen gesproken; het Bokmål (of Riksmål), dat door de meeste Noren wordt gesproken en als de standaardtaal wordt beschouwd. De tweede taal is het Landsmål (of Nynorsk). De meeste Noren spreken ook goed Engels.
In Noorwegen betaal je met 'kroner', afgekort als 'NOK'. € 1 = Kr 10,2419. Pinnen kan met een pas met een Maestro logo bij vrijwel elke geldautomaat. Ook de meeste creditcards (Mastercard, VISA, Diner en American Express) worden vrijwel overal geaccepteerd. Het is handig om ook wat cashgeld te hebben; kleine winkels en restaurants willen graag contant geld, zeker als het om een klein bedrag gaat.
Wisselstroom van 220 volt (50 Hz) is in Noorwegen de standaard. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt geen verloop- of wereldstekker nodig. Bijna alle elektriciteit in Noorwegen wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. Gebruik het dus gewetensvol.
Leidingwater is overal in Noorwegen drinkbaar en het smaakt ook geweldig! Je hoeft dus geen flessen water te kopen.
Noorwegen staat niet bekend als het goedkoopste land in Europa en dat geldt zeker voor alcoholische versnaperingen. Daarentegen staat wel dat je minder betaalt voor attracties en entrees, omdat de natuur in dit land de allergrootste attractie is
Noorwegen grenst in het zuiden en het westen aan de Noordzee en het Skagerrak. In het noorden aan Finland en Rusland en in het oosten aan Zweden.
Landoppervlakte: 304.282 km²
Wateroppervlakte: 19.250 km²
Kust: 2600 km, als je kustlijn langs de fjorden meerekent, bedraagt deze zelfs 25.000 km.
Hoogste punt: 2.469 m (Galdhopiggen)
Laagste punt: 0 m (Noorse Zee)
Aantal inwoners: 5.233.000
Hoofdstad: Oslo
Staatsvorm: Noorwegen is een constitutionele monarchie. Sinds 1991 is Harald V van Noorwegen, koning van Noorwegen. De uitvoerende macht, hoewel deze in naam bij de monarch ligt, wordt door een Raad van Ministers uitgeoefend, die door de premier wordt geleid. De wetgevende macht wordt bekleed in het 169 leden tellende parlement.
Religie: ca. 89 procent van de bevolking is lid van de Evangelisch-Lutherse staatskerk.
Door de lange visserijgeschiedenis van Noorwegen, is vis altijd het belangrijkste ingrediënt op het Noorse menu geweest. We noemen hier de koningskrab, de zalm en de beroemde Arctische kabeljauw. Hoewel het uitstekende vlees van Noorse boerderijen en een flinke wildvoorraad (eland, rendier, hert en korhoender), ook hun bijdrage aan de Noorse keuken leveren. Noorwegen heeft een uitstekende landbouwtraditie. Langs de kust en in de bergen staan de schapen en geiten te grazen op eindeloze vlaktes. Het koude en grotendeels schone klimaat is niet alleen prettig voor deze landdieren, maar biedt bovendien een uitstekende bodemkwaliteit voor het telen van vruchten, bessen en groenten. Veel kleinschalige producenten van kaas, honing, maar ook bier vinden hun weg naar de consument. Typische Noorse lekkernijen zijn: 'Røkelaks' (gerookte zalm); 'Ørret' (forel), deze vissoort smaakt iets zoeter dan zalm; 'Brunost' (bruine zoete geitenkaas); 'Sild' (haring); 'Lefse' (typisch Noors zacht plat brood gemaakt van meel, aardappelen, melk en boter, traditioneel gebakken. 'Flatbrød' (gedroogd, knapperig ongezuurd brood); ‘Syltetøy (huisgemaakte jam); ‘Fårikål’ (een simpel stamppotgerecht met schapenvlees en kool; ‘Hvalkjøtt’ (walvisvlees); ‘Kjøttboller’ (Noorse gehaktballetjes). ‘Aquavit’ is het nationale borreltje van Noorwegen. De op aardappelen gebaseerde drank is op smaak gebracht met kruiden zoals komijn, anijs, dille, venkel en koriander. ‘Nyt måltidet’….eet smakelijk!
Noorwegen is mooi en ongerept. Kenmerkend voor het Noorse landschap zijn de fjorden, die langs de kustlijn liggen. Alle fjorden hebben talloze zijarmen van onder water gelopen gletsjerdalen, die uitmonden in de hoofdarm. Voor de kust liggen duizenden scheren (kleine rotseilandjes). Het Noorse landschap is bedekt met uitgestrekte naaldwouden. Aan de Hardangerfjord kun je in het late voorjaar ook genieten van de bloesempracht, omdat in dit gebied veel fruitbomen groeien. Afhankelijk van het landschap is er een grote variëteit aan planten en mossen te vinden. Naar het noorden toe wordt het landschap ruiger en neemt boom- en plantengroei af. Rendiermos en lage struiken zijn hier de enige, die de strijd met het ruige klimaat aankunnen. De Noorse dierenwereld is minstens zo bijzonder, onder aanvoering van de eland. Deze ietwat plompe viervoeter is voornamelijk 's avonds laat of 's ochtends vroeg te bewonderen. In sommige schaars bevolkte gebieden van Noorwegen (met name in het oostelijke grensgebied tussen Noorwegen en Zweden en in het Noors-Russische grensgebied) komt de bruine beer nog voor. Dat geldt ook voor andere roofdieren zoals de wolf, de veelvraat en de lynx. Vooral in het noorden wordt de reiziger geconfronteerd met rendieren. Soms alleen, vaak in kuddes trekken ze vrijelijk rond. En dat betekent dat ze ook op de weg kunnen liggen, staan of rondlopen.
De Noordkaap, gelegen op het Noordkaapplateau, is waarschijnlijk het meest noordelijke punt op aarde. De 370 m hoge klif bevindt zich op het eiland Magerøya aan de Barentszee en wordt bereikt door een 6,9 km tunnel vanaf het vasteland. Het eerste dat je ziet is de enorme iconische zonnewijzer, die als een soort wereldbol voor je opdoemt. Het uitzicht over de Arctische Oceaan is onvergetelijk. Op de Noordkaap is een interessant bezoekerscentrum (Nordkaphallen), waar je naast een tentoonstelling, ook een spectaculaire breedbeeldfilm kunt bekijken. Bij helder weer maak je het fenomeen mee van de middernachtzon, omdat op dit punt van de aarde de zon enkele maanden in de zomer niet ondergaat. Het kleurenschouwspel van de net niet ondergaande zon is magisch. Iedereen die de Noordkaap bezoekt, ontvangt een speciaal bezoekerscertificaat, een mooi souvenir.
Het weer in Noorwegen verschilt per dag. Neem dus kleren mee die je over elkaar kunt dragen. Op die manier kun je meer of minder kleding dragen, afhankelijk van de temperatuur. We raden je ook aan om minimaal één warme trui, een waterbestendige jas en/of paraplu en comfortabele wandelschoenen mee te nemen.
De Noorse woord 'kos' betekent ‘gezelligheid’ en ‘verbondenheid’, maar wellicht is een betere vertaling ‘quality time’. Eigenlijk betekent het dat de Noren elkaar graag opzoeken en het samen gezellig hebben. Het kan ook iets simpels zijn als samen een kopje koffie drinken met een lekker gebakje. De Noren zijn trouwens echte koffieleuten en de koffie is overal van een zeer goede kwaliteit. De wafel is hét symbool van 'kos'. In Noorwegen is het altijd wafeltijd, mooi gebakken in de vorm van een hart.
Op veler verlanglijst staat ooit een keer de ‘magie van het noorderlicht’ zelf mee te maken. Tussen eind september en eind mei kan dit fascinerende natuurverschijnsel zich openbaren aan de Noorse hemel. Het noorderlicht (aurora borealis) ontstaat uit de botsing tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die de aardatmosfeer binnendringen. In de nacht als de hemel donker is, verschijnt een bijna dansend kleurenpalet van groen tot roze en paars. Het noorderlicht is een natuurfenomeen en, net als bij het weer, kan het onvoorspelbaar zijn.
Het is bijna niet te geloven, maar de eerste kaasschaaf komt uit Noorwegen! De 'ostehøvel' werd in de 20-er jaren uitgevonden door Thor Bjørklund. De beroemdste kaas van Noorwegen is van oudsher 'brunost', ofwel bruine kaas. Het is gekaramelliseerde weikaas met een zoete smaak. Noren beleggen er vaak hun lekkere brood of typisch Noorse wafels mee.
De Sami (of Samen) zijn de inheemse bewoners van Lapland (Sápmi). Een van oorsprong nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Zij leefden grotendeels van de rendieren die zij volgden op hun trek door een gebied dat zich uitstrekt over het uiterste noorden van Finland, Noorwegen, Zweden en een deel van Rusland. In Noorwegen mogen alleen de Sami rendieren houden. Elk rendier heeft ook zijn eigen markering in een oor zitten, zodat elk lid van de Sami kan herkennen van wie een rendier is.
Bekijk de laatste reisadviezen op de website van de Rijksoverheid.
Voor deze reis geldt een minimum aantal deelnemers van 25. Mocht het minimum aantal deelnemers niet worden behaald, dan kan de reis helaas niet worden uitgevoerd. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt, dan ontvangt u uiterlijk 20 dagen voor de vertrekdatum bericht.
Wij raden u aan om voor de overtocht een apart tasje met overnachtingsspullen mee te nemen als handbagage in de bus. De koffer blijft tijdens de overtocht in de bagageruimte van onze touringcar staan op een afgesloten parkeerdek.
Belangrijk: Deze rondreis is een mooie maar ook intensieve reis. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken, een aantal wandelingen wordt gemaakt. Ook zullen we treden en trappen tegenkomen. Hoogteverschillen gedurende de wandelingen zijn ook geen uitzondering. Het komt regelmatig voor dat de bus u niet in het centrum kan afzetten. Een goede basisconditie is dan ook een vereiste. Wij raden u aan goede wandelschoenen te dragen en u zult ook veel plezier hebben van een rugzakje om bijvoorbeeld een flesje water mee te nemen.
Wij doen ons uiterste best om het beschreven programma uit te voeren. In voorkomende omstandigheden kunnen er echter wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma. Het programma is dan ook onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Hotelclassificatie in Noorwegen
In Noorwegen bestaat geen officiële hotelrating om een hotel bijvoorbeeld in de 3- of 4-sterren categorie te plaatsen. Samen met onze vertegenwoordiging in Noorwegen hebben wij de hotels de rating gegeven, die wij van toepassing vinden, soms met een kleine toelichting. Ook de locatie telt mee; in de grote steden is de standaard over het algemeen hoger dan in het zuiden en boven de poolcirkel. Ook wordt soms de standaard en service hoger ingeschat door de bezoekers, omdat de prijzen in Scandinavië hoger liggen dan wij in andere landen gewend zijn.
De hotels tijdens de reis zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief reserveren in de genoemde plaats of in de nabije omgeving. Houd er rekening mee dat bepaalde faciliteiten door diverse omstandigheden niet beschikbaar/geopend kunnen zijn en dat niet alle accommodaties over een lift beschikken. De definitieve hotellijst ontvangt u bij de reispapieren, ca. 8 dagen voor vertrek.
Als u in onze TOP Class bus stapt, is uw reis uw doel. Of het nu gaat om een rondrit tijdens een stedentrip naar Berlijn, een prachtige route door het glooiende Toscaanse land tijdens een excursiereis, een tocht door de mysterieuze Schotse Hooglanden tijdens een rondreis of aankomen op de legendarische Noordkaap: we brengen u ernaartoe in dit parade paardje onder de bussen. Van de eerste rij tot de laatste zitplaats is het uitzicht ‘hemels’ door het glazen panoramadak. Met extra beenruimte, comfortabele stoelen, USB aansluitingen, toilet én de beste koffie aan boord was Europa nog nooit zo mooi. Welkom aan boord van de TOP Class bus. Alleen te boeken bij KRAS Busreizen!
Bekijk de Top Class bus in 360 graden
Bekijk de Top Class bus in 360 graden
Op deze reis is op- en uitstapschema A van toepassing.
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema A
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk)
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Beesd - Tankstation Bisde aan A2, terug: Tankstation Lingehorst aan A2
• Bergen op Zoom - NS Station - Stationsplein
• Beverwijk - NS Busstation - Stationsplein
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Delft - Bushalte Ikea - Olof Palmestraat
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Haarlem - Parkeerterrein / Station Spaarnwoude - Woudplein
• Leiden - Lammenschansweg 130 - parkeerterrein Gamma
• Nijmegen - K+R van NS Station Goffert (voorzijde Ampleon gebouw)
• Oss - NS Station - Spoorlaan - ter hoogte van busstation
• Roosendaal - NS Station - Stationsplein
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Veghel - Stadhuisplein 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Vianen - Heenreis Busstation Lekbrug West A2 - terugreis: Busstation Lekbrug Oost
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel (alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema B
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk))
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel alleen met voorovernachting)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Nijmegen - K+R van NS Station Goffert (voorzijde Ampleon gebouw)
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel alleen met voorovernachting)
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema C
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.
Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.
Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - voorzijde bij de hoofdingang(voorovernachting mogelijk))
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema D
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting) meer informatie
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema E
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• IJmuiden - DFDS Terminal
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema H
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Amersfoort - NS Station
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Gent - Van der Valk Hotel - Autosnelweg E-17
• Wuustwezel - P+R Loenhout - Hoogstraatseweg
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema G
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 12-06-24, 21-08-24, 04-09-24
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Carpoolplaats Arnhem Noord - Europaweg
• Hengelo - McDonalds - Plein Westermaat
• Hengelo - van der Valk Hotel - Bornsestraat 400 (alleen met voorovernachting)
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 15-05-24, 10-07-24, 07-08-24
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (voorovernachting mogelij)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema H
Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.
Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Centraal Station - t.h.v. de Draak
• Eigen vervoer