Terug naar boven

Excursiereis 15 dagen Scandinavië & Noordkaap

Majestueus genieten van indrukwekkend Scandinavië & Noordkaap

Excursiereis 15 dagen Scandinavië & Noordkaap

Een magnifieke reis door Finland, Zweden en Noorwegen, waarbij u uitgebreid kunt genieten van het vele natuurschoon. U komt immers in streken waar de zon ’s zomers niet onder gaat! Hoogtepunt is ongetwijfeld de avondexcursie naar de Noordkaap. De ervaring om in de middernachtzon het noordelijkste puntje van Europa te bereiken, zult u nooit meer vergeten. Daarnaast maken spectaculaire bergen, gletsjers, groenblauwe fjorden, watervallen, overstekende rendieren, kleurrijke vissersdorpjes en Lappen, die leven volgens oude tradities, deze reis absoluut bijzonder!

Bekijk ook de 15-daagse busreis Noordkaap & Noorderlicht

8.6
Gemiddelde beoordeling
FANTASTISCH
KRAS_beeldmerk
Inclusief
 • Reis per luxueuze TOP Class bus
 • Begeleiding door ervaren chauffeur, tevens reisleider
 • Nachtovertocht Travemünde - Trelleborg in een 2-persoonsbinnenhut op basis van 1x ontbijt
 • Nachtovertocht Stockholm - Turku in een 2-persoonsbinnenhut op basis van 1 x dinerbuffet met drankjes en ontbijt
 • Verblijf in 3/4-sterren hotels in een 2-persoonskamer op basis van 11 x ontbijt en diner
 • Nachtovertocht Trelleborg - Travemünde in een 2-persoonsbinnenhut op basis van 1 x ontbijt
 • Entree tot de Noordkaap
 • Lokale ferry-overtochten
 • Het beschreven excursieprogramma
 • Koffie of thee bij vertrek op dag 1
 • Brabantse koffietafel bij terugkomst in Nederland
KRAS_beeldmerk
Optioneel bij te boeken
KRAS_beeldmerk
Exclusief
 • Entreegelden en fooien, tenzij anders vermeld
 • Eventuele extra, niet genoemde excursies en/of (verplichte) gidsen
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage Calamiteitenfonds en SGR
 • Toeslag 1-persoonskamer/binnenhut vanaf € 810
 • Toeslag 1-persoonskamer/buitenhut vanaf € 900
 • Toeslag 2-persoonskamer/buitenhut € 60 per persoon
Volledig uitklappen

Route

Route Noordkaap

Reisprogramma

Dag 1: Heenreis naar Travemünde - Nachtovertocht Travemünde - Trelleborg - 1 nacht
Dag 2: Nachtovertocht Stockholm - Turku - 1 nacht
Dag 3: Scandic Oulu Station *** - 1 nacht
Dag 4: Lapland Hotel Riekonlinna Saariselkä*** - 1 nacht
Dag 5: Scandic Hotel Honningsvåg *** - 1 nacht
Dag 6: Scandic Grand Tromsø *** - 2 nachten
Dag 8: Melbu Hotell *** - 1 nacht
Dag 9: Scandic Fauske *** - 1 nacht
Dag 10: Scandic Lerkendal Trondheim ***plus - 1 nacht. Vertrek 29.6. en 20.7. Scandic Nidelven Trondheim***. Vertrek 17.8 Quality Hotel Panorama Tiller/Trondheim***.
Dag 11: Hotel Victoria Hamar *** - 1 nacht
Dag 12: Quality Hotel Entry Kolbotn***plus - 2 nachten. Vertrek 29.6. en 20.7 Scandic Helsfyr Oslo***.
Dag 14: Nachtovertocht Trelleborg - Travemünde - 1 nacht
Dag 15: Terugreis naar Nederland

Noot: hotels onder voorbehoud van wijziging. U krijgt de definitieve lijst in uw reispapieren ca. 8 dagen voor vertrek.

Dag 1 • Travemünde & Trelleborg

Via diverse opstapplaatsen en het centrale wisselpunt in Asten gaan op pad naar de Duitse stad Travemünde. Hier schepen we in voor de ferryovertocht naar Trelleborg. Aan boord hoeft u zich allerminst te vervelen, want met een winkel en restaurants is de overtocht al volop vakantie! Overnachting aan boord in een binnenhut; tegen een toeslag kunt u een buitenhut boeken.

Wij raden u aan om voor de overtochten een apart tasje met overnachtingsspullen mee te nemen als handbagage in de bus. De koffer blijft namelijk tijdens de overtochten in de bagageruimte van onze touringcar staan op een afgesloten parkeerdek.

Dag 2 • Trelleborg, Stockholm & Turku

Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen

Langs de kust via Malmö en Helsingborg en het Vättern Meer naar de Zweedse hoofdstad Stockholm. Indien de tijd het toelaat, maken we voordat we aan boord gaan voor de ferryovertocht naar Finland nog een stadsrondrit door Stockholm. Deze Zweedse hoofdstad wordt ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Niet vreemd want de stad ligt behalve op het vasteland, ook op 14 eilanden omgeven door het Mälaren-meer en de Baltische Zee. In de avond vertrekt onze ferry op weg naar het Finse Turku. Reisafstand ca. 660 km.

Wij raden u aan om voor de overtochten een apart tasje met overnachtingsspullen mee te nemen als handbagage in de bus. De koffer blijft namelijk tijdens de overtochten in de bagageruimte van onze touringcar staan op een afgesloten parkeerdek.

Dag 3 • Turku, Jyväskylä & Oulu

Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen

We doorkruisen Finland 'Land van Duizend Meren' en bezoeken Jyväskylä, het culturele hart van Finland en thuisbasis van de bekende architect Alvar Aalto. Eindbestemming van vandaag is de stad Oulu, gelegen aan de Botnische Golf in het noordwesten van Finland. Reisafstand ca. 650 km.

Dag 4 • Rovaniemi & Saariselkä

Op naar Rovaniemi, de woonplaats van de enige echte Kerstman. In het stadje bezoeken we, indien de tijd het toelaat, het Arcticum Museum, waar de Lapse cultuur en wildernis centraal staan. We rijden Rovaniemi nog maar net uit of we passeren de poolcirkel (de geografische noordpool is nu nog 'slechts' 2600 km weg!). In de winter is het hier een paar maanden achter elkaar donker; wij kunnen gelukkig genieten van bijna vierentwintig uur zon per dag! Allereerst bezoeken we de Santa Claus Village. Hier kunt u met de Kerstman op de foto en alvast de kerstkaarten op de post doen. Ook loopt hier de poolcirkel dwars over het terrein. Via Sodankylä rijden we door onbewoonde wildernissen naar onze volgende overnachtingsplaats Saariselkä . Reisafstand ca. 480 km.

Dag 5 • Saariselkä, Honningsvåg & Noordkaap

Noordkaap Noordkaap

Vandaag rijden we door het gebied waar in de zomer de zon de hele dag volledig boven de horizon blijft. In de ochtend brengen we een bezoek aan een rendierfarm (entree niet inbegrepen). Hier kunt u zien hoe de 'Sami' (oftewel Lappen) vroeger leefden, woonden en werkten. Het voeren van de rendieren is toegestaan en vervolgens drinken we een kopje koffie in de tipi. Aan het einde van deze excursie mag u oefenen met lasso-werpen. Na deze excursie rijden we dwars door Lapland en langs de Porsangerfjord naar de legendarische Noordkaap. Na het diner in het hotel staat dan ook een avondexcursie naar dit noordelijkste puntje van Europa op het programma. Vanaf het 300 m hoge plateau heeft u een schitterend panorama over de Arctische Oceaan en kunt u genieten van de middernachtzon. Een indrukwekkende en onvergetelijke ervaring! Reisafstand ca. 425 km.

Dag 6 • Honningsvåg - Alta - Tromsø

Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen

Door de regio Sennalandet met uitgestrekte toendra's rijden we naar het beschut gelegen vissersplaatsje Alta, waar duizenden prehistorische rotstekeningen gevonden zijn. We volgen de kustlijn en aanschouwen daarbij besneeuwde bergtoppen en prachtige fjorden. In Olderdalen nemen we twee keer de ferry voor de korte overtocht naar Breivikeidiet. De dag eindigt in de kleurrijke vissersplaats Tromsø met de bijzondere ijskathedraal. Reisafstand ca. 500 km.

Dag 7 • Vrije dag in Tromsø

Tromsø - Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen Tromsø - Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen

Een vrije dag om Tromsø op eigen gelegenheid te verkennen. Het Poolmuseum is een aanrader, maar ook het centrum met de kleurige woningen en pakhuizen is de moeite waard. Of neemt u het kabeltreintje naar de top van de Storsteinen, vanwaar u een weids zicht heeft op de stad? Ook een kijkje op een cruiseschip van de Hurtigruten behoort tot de mogelijkheden.

Dag 8 • Tromsø & Vesterålen

Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen

Alweer een mooie dag voor de boeg die helemaal in het teken staat van de ongerepte Noorse natuur. We genieten onderweg volop van de fascinerende bergwereld en de heldere fjorden. Wat een decor! Via Stokmarknes arriveren we in Melbu op de Vesterålen eilanden. Reisafstand ca. 400 km.

Dag 9 • Magisch mooie Lofoten & Fauske

Lofoten Lofoten

Vanuit Melbu nemen we de veerpont naar Fiskebøl op de Lofoten. De Lofoten lijken zo uit een prachtig plaatjesboek te komen. Groenblauwe fjorden worden afgewisseld met typisch Scandinavische vissersdorpjes met rode vissershuisjes omgeven door grillige rotsformaties. Een lust voor het oog! Vanaf de Lofoten varen we terug naar het vaste land, waar deze mooie reisdag eindigt in Fauske aan de Saltdalsfjord. Reisafstand ca. 390 km.

Dag 10 • Fauske, Mo i Rana & Trondheim

Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen

Vandaag rijden we via het Saltfjellet Nationaal Park naar het Arctic Circle Center en Mo I Rana. De prachtige route leidt ons over diverse hoogvlakten en langs snelstromende riviertjes. Overnachting en diner in Trondheim. Reisafstand ca. 625 km.

Dag 11 • Trondheim - Hamar

Trondheim - Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen Noordkaap - Noorwegen - KRAS Busreizen

Vanmorgen bewonderen we Trondheim en kunt u een korte stadswandeling maken langs de Nidaroskathedraal, het bisschoppelijk paleis, de houten pakhuizen langs de Nida-rivier en de moderne binnenstad. Aansluitend rijden we via Oppdal, over de Dovrefjell hoogvlakte, langs Dombås naar Otta. We volgen hierna een route door het prachtige Gudbrandsdal. Ook bezoeken we de 13-eeuwse Staafkerk in Ringebu. We overnachten in de bij schaatsliefhebbers bekende stad Hamar. Reisafstand ca. 390 km.

Dag 12 • Oslo

Oslo Oslo - Noorwegen - KRAS Busreizen

In de loop van de ochtend komen we in Oslo aan. U heeft een paar uurtjes de tijd om op ontdekking te gaan. Aan het begin van de middag staat er een stadstour (niet inbegrepen) met gids gepland om Oslo te bekijken. Ook brengen we een bezoek aan het prachtige beeldenpark Vigeland. Reisafstand ca. 130 km.

Dag 13 • Optioneel korte stadstour en transfer Oslo. Rest van de dag vrij in Oslo

Oslo Oslo - Noorwegen - KRAS Busreizen

Korte stadstour en transfer naar Oslo (exclusief). Vandaag heeft u veel vrije tijd om Oslo te bezoeken. Deze Noorse hoofdstad bezit vele hoogtepunten, waaronder het beroemde Vigelandpark met zijn prachtige beeldengroepen, gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Aan het westelijk uiteinde van de hoofdstraat ligt het Koninklijk Paleis, de grote blikvanger van de stad. Het paleis zelf is niet te bezichtigen, maar het park is wel toegankelijk. Het stadhuis, met haar bijzondere torens, is een opvallend gebouw. In de entreezaal zult u verbaasd zijn over de enorme muurschilderingen. Andere bezienswaardigheden zijn het nieuwe Operagebouw, het Nationaal Openlucht Museum, de historische vesting Akershus en het gezellige Aker Brygge met zijn vele terrassen aan de Oslofjord.

Dag 14 • Oslo - Trelleborg - Travemünde

We verlaten Oslo en rijden langs de gelijknamige fjord naar de grens met Zweden. Hier heeft u een schitterend uitzicht op de Iddefjord. Vervolgens rijden we door naar Trelleborg voor de overtocht naar het Duitse Travemünde. Als de tijd het toelaat brengen we een kort bezoek aan Malmö. U overnacht aan boord in een binnenhut. Reisafstand ca. 610 km.

Dag 15 • Terugreis naar Nederland

Na het Scandinavisch ontbijtbuffet komen we aan in Duitsland. Vervolgens brengen we u naar Nederland, waar u in de loop van de middag op ons wisselpunt in Asten arriveert. Na de koffietafel wordt u teruggebracht naar uw opstapplaats. Einde van een geweldige rondreis!

Bekijk data & prijzen

Hotel Scandic Oulu Station★★★

Comfortabel 3-sterren hotel gelegen in het centrum van Oulu. Het hotel beschikt over een lobby met receptie, lift, restaurant, bar, snackbar en buitenterras. Binnenzwembad en sauna. Goed ingerichte kamers met televisie en badkamer met douche, wc en föhn. Gratis WiFi.

Hotel Scandic Oulu Station
×
Hotel Scandic Oulu Station
Hotel Scandic Oulu Station

Lapland Hotel Riekonlinna★★★

Het 3-sterren Lapland Hotel Riekonlinna ligt op 500 m van het dorp Saariselkä, pal naast het Nationale Park Urho Kekkonen. Het hotel beschikt over entree met receptie, lift, restaurant, bar, tuin met terras, fitness en sauna. Goed ingerichte kamers met televisie, telefoon, minibar en badkamer met douche, wc en föhn. Gratis WiFi.

Lapland Hotel Riekonlinna
×
Lapland Hotel Riekonlinna

Hotel Scandic Honningsvåg★★★/Nordkapp

Het 3-sterren Hotel Scandic Honningsvåg ligt naast de haven in de kustplaats Honningsvåg, op ca. 1.3 km van het centrum. Het hotel beschikt over een receptie, snackbar, bar en lift. Keurige kamers met telefoon, televisie en badkamer met bad of douche en wc. Gratis WiFi in de openbare ruimtes.

Hotel Scandic Honningsvåg
×
Hotel Scandic Honningsvåg

Hotel Scandic Grand Tromsø★★★★

Het moderne en gerenoveerde 4-sterren Hotel Scandic Grand Tromsø is centraal gelegen in de winkelstraat Storgata, in het centrum van Tromsø. Het hotel beschikt over een bar, restaurant, terras en lift. Goed ingerichte kamers met televisie, koelkastje en badkamer met douche, wc en föhn. Gratis WiFi.

Hotel Scandic Grand Tromsø
×
Hotel Scandic Grand Tromsø

Melbu Hotell★★★

Het 3-sterren Melbu Hotell ligt in het kleine vissersdorp Melbu. Het beschikt over receptie, restaurant, bar en terras. Goede kamers met televisie en badkamer met bad of douche, wc en föhn. Het hotel beschikt over een fitnessruimte. Gratis WiFi.

Melbu Hotell
×
Melbu Hotell

Hotel Scandic Fauske★★★

Het 3-sterren Hotel Scandic Fauske biedt uitzicht op het Salten Fjord en heeft een centrale ligging in het stadje Fauske. Het hotel beschikt over een bar, restaurant en lift. Alle kamers van het Fauske Hotel hebben televisie, telefoon en een badkamer met douche, föhn en wc. Gratis WiFi.

Hotel Scandic Fauske
×
Hotel Scandic Fauske

Hotel Scandic Lerkendal★★★plus - Trondheim

Het 3-sterren-plus Hotel Scandic Lerkendal, even buiten (op 7 autominuten) Trondheim gelegen, biedt uitstekende kamers en service (op 4-sterren niveau). Entree met receptie, lounge, restaurant, bar, tuin met terras. Fitness.
Uitstekende kamers met televisie, badkamer met douche en wc, föhn. Gratis WiFi.

Scandic Hotel Lerkendal
×
Scandic Hotel Lerkendal

Scandic Nidelven★★★ - Trondheim

Het comfortabele 3-sterren Hotel Scandic Nidelven ligt centraal in Trondheim op ca. 5 minuten lopen van het centraal station. Entree met receptie, lounge, restaurant en bar. Fitness. Goede kamers met televisie en badkamer met douche, wc en föhn. Gratis WiFi.

Scandic Nidelven
×
Scandic Nidelven
Scandic Nidelven
Scandic Nidelven
Scandic Nidelven

Quality Hotel Panorama★★★ - Tiller (nabij Trondheim)

Het 3-sterren Quality Hotel Panorama bevindt zich in Tiller op ca. 7 km van Trondheim. Entree met receptie en zitjes. Restaurant, lift en bar. Goede kamers met televisie, badkamer met bad of douche, wc. Gratis WiFi.

Quality Hotel Panorama
×
Quality Hotel Panorama

Victoria Hotel Hamar★★★ - Hamar

Het 3-sterren Hotel Vittoria is uitstekend gelegen in het centrum van Hamar. Entree met receptie en lobby. Restaurant, bar en lift. Goede kamers met televisie en badkamer met douche en wc. Gratis WiFi.

Thon Partner Hotel Victoria Hamar
×
Thon Partner Hotel Victoria Hamar

Quality Hotel Entry★★★plus - Kolboth

Het comfortabele 3-sterren-plus Quality Hotel Entry ligt op ca. 10 km van Olso, dichtbij Kolbotn met een gezellig centrum. Een hotel met 4-sterren kwaliteit. Entree met receptie en lobby, restaurant en bar. Prima kamers met televisie en badkamer met bad of douche, wc. Fitness. Gratis WiFi.

Quality Hotel Entry
×
Quality Hotel Entry

Hotel Scandic Helsfyr★★★ - Oslo

Het 3-sterren Hotel Scandic Helsfyr ligt in Oslo op ca. 5 minuten lopen van het metrostation Helsfyr. Entree met receptie en lobbybar. Restaurant en snackbar. Fitness. Kamers met televisie en badkamer met douche en wc. Gratis WiFi.

Hotel Scandic Helsfyr
×
Hotel Scandic Helsfyr
Hotel Scandic Helsfyr
Hotel Scandic Helsfyr
Hotel Scandic Helsfyr
Hotel Scandic Helsfyr
Hotel Scandic Helsfyr

Algemene informatie Noorwegen

Wat is belangrijk voor mijn busreis naar Noorwegen zoals reisdocumenten? Maar ook wat leuke wetenswaardigheden over het land, de Noor, eten & drinken, flora & fauna en leuke feitjes.

×

Typisch Noorwegen

Wat weet je van:

• de Noordkaap
• het Noorderlicht
• ‘kos’

Lees onderstaand verder…

Meer landinformatie over Noorwegen

De reis

Documenten
Reisdocumenten

In Noorwegen moet je over een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) beschikken. De documenten moeten geldig zijn tot en met terugkomst in Nederland. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, raadpleeg dan het betreffende consulaat van het land van herkomst.

Taal
Taal

In Noorwegen worden twee talen gesproken; het Bokmål (of Riksmål), dat door de meeste Noren wordt gesproken en als de standaardtaal wordt beschouwd. De tweede taal is het Landsmål (of Nynorsk). De meeste Noren spreken ook goed Engels.

Valuta
Valuta

In Noorwegen betaal je met 'kroner', afgekort als 'NOK'. € 1 = Kr 10,2419. Pinnen kan met een pas met een Maestro logo bij vrijwel elke geldautomaat. Ook de meeste creditcards (Mastercard, VISA, Diner en American Express) worden vrijwel overal geaccepteerd. Het is handig om ook wat cashgeld te hebben; kleine winkels en restaurants willen graag contant geld, zeker als het om een klein bedrag gaat.

Elektriciteit
Elektriciteit

Wisselstroom van 220 volt (50 Hz) is in Noorwegen de standaard. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt geen verloop- of wereldstekker nodig. Bijna alle elektriciteit in Noorwegen wordt opgewekt in waterkrachtcentrales. Gebruik het dus gewetensvol.

Kraanwater
Kraanwater

Leidingwater is overal in Noorwegen drinkbaar en het smaakt ook geweldig! Je hoeft dus geen flessen water te kopen.

Prijsniveau
Prijsniveau

Noorwegen staat niet bekend als het goedkoopste land in Europa en dat geldt zeker voor alcoholische versnaperingen. Daarentegen staat wel dat je minder betaalt voor attracties en entrees, omdat de natuur in dit land de allergrootste attractie is

Algemeen

Noorwegen grenst in het zuiden en het westen aan de Noordzee en het Skagerrak. In het noorden aan Finland en Rusland en in het oosten aan Zweden.

Landoppervlakte: 304.282 km²
Wateroppervlakte: 19.250 km²
Kust: 2600 km, als je kustlijn langs de fjorden meerekent, bedraagt deze zelfs 25.000 km.
Hoogste punt: 2.469 m (Galdhopiggen)
Laagste punt: 0 m (Noorse Zee)
Aantal inwoners: 5.233.000
Hoofdstad: Oslo

Staatsvorm: Noorwegen is een constitutionele monarchie. Sinds 1991 is Harald V van Noorwegen, koning van Noorwegen. De uitvoerende macht, hoewel deze in naam bij de monarch ligt, wordt door een Raad van Ministers uitgeoefend, die door de premier wordt geleid. De wetgevende macht wordt bekleed in het 169 leden tellende parlement.

Religie: ca. 89 procent van de bevolking is lid van de Evangelisch-Lutherse staatskerk.

×

De keuken van Noorwegen

×

Door de lange visserijgeschiedenis van Noorwegen, is vis altijd het belangrijkste ingrediënt op het Noorse menu geweest. We noemen hier de koningskrab, de zalm en de beroemde Arctische kabeljauw. Hoewel het uitstekende vlees van Noorse boerderijen en een flinke wildvoorraad (eland, rendier, hert en korhoender), ook hun bijdrage aan de Noorse keuken leveren. Noorwegen heeft een uitstekende landbouwtraditie. Langs de kust en in de bergen staan de schapen en geiten te grazen op eindeloze vlaktes. Het koude en grotendeels schone klimaat is niet alleen prettig voor deze landdieren, maar biedt bovendien een uitstekende bodemkwaliteit voor het telen van vruchten, bessen en groenten. Veel kleinschalige producenten van kaas, honing, maar ook bier vinden hun weg naar de consument. Typische Noorse lekkernijen zijn: 'Røkelaks' (gerookte zalm); 'Ørret' (forel), deze vissoort smaakt iets zoeter dan zalm; 'Brunost' (bruine zoete geitenkaas); 'Sild' (haring); 'Lefse' (typisch Noors zacht plat brood gemaakt van meel, aardappelen, melk en boter, traditioneel gebakken. 'Flatbrød' (gedroogd, knapperig ongezuurd brood); ‘Syltetøy (huisgemaakte jam); ‘Fårikål’ (een simpel stamppotgerecht met schapenvlees en kool; ‘Hvalkjøtt’ (walvisvlees); ‘Kjøttboller’ (Noorse gehaktballetjes). ‘Aquavit’ is het nationale borreltje van Noorwegen. De op aardappelen gebaseerde drank is op smaak gebracht met kruiden zoals komijn, anijs, dille, venkel en koriander. ‘Nyt måltidet’….eet smakelijk!

Flora & Fauna

Noorwegen is mooi en ongerept. Kenmerkend voor het Noorse landschap zijn de fjorden, die langs de kustlijn liggen. Alle fjorden hebben talloze zijarmen van onder water gelopen gletsjerdalen, die uitmonden in de hoofdarm. Voor de kust liggen duizenden scheren (kleine rotseilandjes). Het Noorse landschap is bedekt met uitgestrekte naaldwouden. Aan de Hardangerfjord kun je in het late voorjaar ook genieten van de bloesempracht, omdat in dit gebied veel fruitbomen groeien. Afhankelijk van het landschap is er een grote variëteit aan planten en mossen te vinden. Naar het noorden toe wordt het landschap ruiger en neemt boom- en plantengroei af. Rendiermos en lage struiken zijn hier de enige, die de strijd met het ruige klimaat aankunnen. De Noorse dierenwereld is minstens zo bijzonder, onder aanvoering van de eland. Deze ietwat plompe viervoeter is voornamelijk 's avonds laat of 's ochtends vroeg te bewonderen. In sommige schaars bevolkte gebieden van Noorwegen (met name in het oostelijke grensgebied tussen Noorwegen en Zweden en in het Noors-Russische grensgebied) komt de bruine beer nog voor. Dat geldt ook voor andere roofdieren zoals de wolf, de veelvraat en de lynx. Vooral in het noorden wordt de reiziger geconfronteerd met rendieren. Soms alleen, vaak in kuddes trekken ze vrijelijk rond. En dat betekent dat ze ook op de weg kunnen liggen, staan of rondlopen.

×

Leuke feitjes

×

De Noordkaap, gelegen op het Noordkaapplateau, is waarschijnlijk het meest noordelijke punt op aarde. De 370 m hoge klif bevindt zich op het eiland Magerøya aan de Barentszee en wordt bereikt door een 6,9 km tunnel vanaf het vasteland. Het eerste dat je ziet is de enorme iconische zonnewijzer, die als een soort wereldbol voor je opdoemt. Het uitzicht over de Arctische Oceaan is onvergetelijk. Op de Noordkaap is een interessant bezoekerscentrum (Nordkaphallen), waar je naast een tentoonstelling, ook een spectaculaire breedbeeldfilm kunt bekijken. Bij helder weer maak je het fenomeen mee van de middernachtzon, omdat op dit punt van de aarde de zon enkele maanden in de zomer niet ondergaat. Het kleurenschouwspel van de net niet ondergaande zon is magisch. Iedereen die de Noordkaap bezoekt, ontvangt een speciaal bezoekerscertificaat, een mooi souvenir.

Het weer in Noorwegen verschilt per dag. Neem dus kleren mee die je over elkaar kunt dragen. Op die manier kun je meer of minder kleding dragen, afhankelijk van de temperatuur. We raden je ook aan om minimaal één warme trui, een waterbestendige jas en/of paraplu en comfortabele wandelschoenen mee te nemen.

De Noorse woord 'kos' betekent ‘gezelligheid’ en ‘verbondenheid’, maar wellicht is een betere vertaling ‘quality time’. Eigenlijk betekent het dat de Noren elkaar graag opzoeken en het samen gezellig hebben. Het kan ook iets simpels zijn als samen een kopje koffie drinken met een lekker gebakje. De Noren zijn trouwens echte koffieleuten en de koffie is overal van een zeer goede kwaliteit. De wafel is hét symbool van 'kos'. In Noorwegen is het altijd wafeltijd, mooi gebakken in de vorm van een hart.

Op veler verlanglijst staat ooit een keer de ‘magie van het noorderlicht’ zelf mee te maken. Tussen eind september en eind mei kan dit fascinerende natuurverschijnsel zich openbaren aan de Noorse hemel. Het noorderlicht (aurora borealis) ontstaat uit de botsing tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die de aardatmosfeer binnendringen. In de nacht als de hemel donker is, verschijnt een bijna dansend kleurenpalet van groen tot roze en paars. Het noorderlicht is een natuurfenomeen en, net als bij het weer, kan het onvoorspelbaar zijn.

Het is bijna niet te geloven, maar de eerste kaasschaaf komt uit Noorwegen! De 'ostehøvel' werd in de 20-er jaren uitgevonden door Thor Bjørklund. De beroemdste kaas van Noorwegen is van oudsher 'brunost', ofwel bruine kaas. Het is gekaramelliseerde weikaas met een zoete smaak. Noren beleggen er vaak hun lekkere brood of typisch Noorse wafels mee.

De Sami (of Samen) zijn de inheemse bewoners van Lapland (Sápmi). Een van oorsprong nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Zij leefden grotendeels van de rendieren die zij volgden op hun trek door een gebied dat zich uitstrekt over het uiterste noorden van Finland, Noorwegen, Zweden en een deel van Rusland. In Noorwegen mogen alleen de Sami rendieren houden. Elk rendier heeft ook zijn eigen markering in een oor zitten, zodat elk lid van de Sami kan herkennen van wie een rendier is.

Extra informatie

Bekijk de laatste reisadviezen op de website van de Rijksoverheid.

Voor deze reis geldt een minimum aantal deelnemers van 25. Mocht het minimum aantal deelnemers niet worden behaald, dan kan de reis helaas niet worden uitgevoerd. Indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt, dan ontvangt u uiterlijk 20 dagen voor de vertrekdatum bericht.

Wij raden u aan om voor de overtocht een apart tasje met overnachtingsspullen mee te nemen als handbagage in de bus. De koffer blijft tijdens de overtocht in de bagageruimte van onze touringcar staan op een afgesloten parkeerdek.

Belangrijk: Deze rondreis is een mooie maar ook intensieve reis. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken, een aantal wandelingen wordt gemaakt. Ook zullen we treden en trappen tegenkomen. Hoogteverschillen gedurende de wandelingen zijn ook geen uitzondering. Het komt regelmatig voor dat de bus u niet in het centrum kan afzetten. Een goede basisconditie is dan ook een vereiste. Wij raden u aan goede wandelschoenen te dragen en u zult ook veel plezier hebben van een rugzakje om bijvoorbeeld een flesje water mee te nemen.

Wij doen ons uiterste best om het beschreven programma uit te voeren. In voorkomende omstandigheden kunnen er echter wijzigingen optreden in het dag-tot-dag programma. Het programma is dan ook onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Hotelclassificatie in Noorwegen
In Noorwegen bestaat geen officiële hotelrating om een hotel bijvoorbeeld in de 3- of 4-sterren categorie te plaatsen. Samen met onze vertegenwoordiging in Noorwegen hebben wij de hotels de rating gegeven, die wij van toepassing vinden, soms met een kleine toelichting. Ook de locatie telt mee; in de grote steden is de standaard over het algemeen hoger dan in het zuiden en boven de poolcirkel. Ook wordt soms de standaard en service hoger ingeschat door de bezoekers, omdat de prijzen in Scandinavië hoger liggen dan wij in andere landen gewend zijn.

De hotels tijdens de reis zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief reserveren in de genoemde plaats of in de nabije omgeving. Houd er rekening mee dat bepaalde faciliteiten door diverse omstandigheden niet beschikbaar/geopend kunnen zijn en dat niet alle accommodaties over een lift beschikken. De definitieve hotellijst ontvangt u bij de reispapieren, ca. 8 dagen voor vertrek.

TOP Class bus

Als u in onze TOP Class bus stapt, is uw reis uw doel. Of het nu gaat om een rondrit tijdens een stedentrip naar Berlijn, een prachtige route door het glooiende Toscaanse land tijdens een excursiereis, een tocht door de mysterieuze Schotse Hooglanden tijdens een rondreis of aankomen op de legendarische Noordkaap: we brengen u ernaartoe in dit parade paardje onder de bussen. Van de eerste rij tot de laatste zitplaats is het uitzicht ‘hemels’ door het glazen panoramadak. Met extra beenruimte, comfortabele stoelen, USB aansluitingen, toilet én de beste koffie aan boord was Europa nog nooit zo mooi. Welkom aan boord van de TOP Class bus. Alleen te boeken bij KRAS Busreizen!

Top Class bussen | KRAS Busreizen Top Class bussen | KRAS Busreizen

Bekijk de Top Class bus in 360 gradenBekijk de Top Class bus in 360 gradenOp- en uitstapplaatsen

Op deze reis is het uitstapschema A van toepassing.

Volledig uitklappen

Op- en uitstapschema A

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema A

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.

Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.

Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk)
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Beesd - Tankstation Bisde aan A2, terug: Tankstation Lingehorst aan A2
• Bergen op Zoom - NS Station - Stationsplein
• Beverwijk - NS Busstation - Stationsplein
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting)
• Delft - Bushalte Ikea - Olof Palmestraat
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Haarlem - Parkeerterrein / Station Spaarnwoude - Woudplein
• Leiden - Lammenschansweg 130 - parkeerterrein Gamma
• Nijmegen - K+R van NS Station Goffert (voorzijde Ampleon gebouw)
• Oss - NS Station - Spoorlaan - ter hoogte van busstation
• Roosendaal - NS Station - Stationsplein
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Veghel - Stadhuisplein 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Vianen - Heenreis Busstation Lekbrug West A2 - terugreis: Busstation Lekbrug Oost
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel (alleen met voorovernachting)

Op- en uitstapschema B

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema B

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.

Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.

Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (centraal wisselpunt KRAS Busreizen) (voorovernachting mogelijk))
• Alkmaar - NS Station Noord - Hertog Aalbrechtweg bij P-terrein
• Alphen aan den Rijn - NS Station achterzijde - Noorpoolsingel
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Rijnhal - Olympus 1
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel alleen met voorovernachting)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Dordrecht - Parkeerterrein - P+R Weeskinderendijk
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Nijmegen - K+R van NS Station Goffert (voorzijde Ampleon gebouw)
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Venlo - NS Station voorzijde - Stationsplein 1 (niet voor reizen naar Frankrijk en Groot Brittannië)
• Zaandam - Bushalte Houtveldweg t.h.v. Zaan Hotel
• Zwolle - NS Station achterzijde - Hanzelaan
• Zwolle - Mercure Hotel alleen met voorovernachting)

Op- en uitstapschema C

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema C

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt. Bij deze reis is Asten het centrale wisselpunt. Vanaf hier start de reis. Indien u geen gebruik wenst te maken van onze servicelijnen kunt u ervoor kiezen om op te stappen op het centrale wisselpunt.

Centraal wisselpunt: Hotel Best Western Nobis - Nobisweg 1 - Asten.

Op- en uitstapplaatsen
• Asten - Hotel Best Western Nobis - voorzijde bij de hoofdingang(voorovernachting mogelijk))
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1

Op- en uitstapschema D

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema D

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Breda - Novotel (alleen met voorovernachting) meer informatie

Op- en uitstapschema E

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema E

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Eindhoven - P+R Meerhoven - Sliffertsestraat 304
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• IJmuiden - DFDS Terminal

Op- en uitstapschema F

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema H

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen
• Amersfoort - NS Station
• Breda - Int. bushalte Parkeerterrein Elleboog
• Gent - Van der Valk Hotel - Autosnelweg E-17
• Wuustwezel - P+R Loenhout - Hoogstraatseweg

Op- en uitstapschema G

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema G

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 12-06-24, 21-08-24, 04-09-24
• Amsterdam - NS Station Sloterdijk - P&R Piarcoplein
• Apeldoorn - Carpoolplaats - Landgoedlaan
• Arnhem - Carpoolplaats Arnhem Noord - Europaweg
• Hengelo - McDonalds - Plein Westermaat
• Hengelo - van der Valk Hotel - Bornsestraat 400 (alleen met voorovernachting)
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1

Op- en uitstapplaatsen met vertrek op 15-05-24, 10-07-24, 07-08-24
• Asten - Hotel Best Western Nobis - Nobisweg (voorovernachting mogelij)
• Den Bosch - Bushalte ingang Transferium, Pettelaarpark
• Den Haag - CS - Busplatform Centraal Station - Flixbus halte
• Rotterdam - Metro Capelsebrug P+R
• Tilburg - Zwembad Stappegoor - Stappegoorweg 1
• Utrecht - P+R Westraven - Utrecht - Griffioenlaan 1

Op- en uitstapschema H

Op- en uitstapplaatsen servicelijnen Schema H

Onderstaand staan alle op- en uitstapplaatsen voor deze busreis beschreven. De vertrektijd die bij de betreffende opstapplaats hoort staat vermeld in de reispapieren, die u ca. 8 dagen voor vertrek ontvangt.

Op- en uitstapplaatsen
• Den Bosch - Centraal Station - t.h.v. de Draak
• Eigen vervoer

Bekijk data & prijzen
KRAS_rood
Onze KRAS-beoordelingen worden actief opgevraagd bij klanten die bij ons hebben geboekt.
8.6
Gemiddelde beoordeling
, FANTASTISCH